13.07.2020.
 
Kosmetyki z kuchni (1) PDF Drukuj Email
Redaktor: Aleksandra Naczk i Marta Kras   
31.12.2013.
     W drogerii półka z kremami ugina się pod ciężarem produktów różnych marek. Czym powinniśmy kierować się przy ich kupnie? Ceną: czy za 1200 zł będzie działał lepiej od tego za 20 zł? Reklamą: jak wybrać pomiędzy molekułami DNA w kremie a cząsteczkami odmładzającymi w jedną noc? A może wyjątkowością składników: ekstrakt z czarnej orchidei lub z madagaskarskiej wanilii? Nie spodziewajmy się spełnienia obietnicy młodości w jedną noc, gdyż żaden krem nie zmieni tego, co mamy zapisane w genach. Z kolei tak naprawdę, składniki kremów tych za 1200 czy 20 złotych niewiele różnią się od siebie. 
    Warto o siebie zadbać zwłaszcza porą zimową, kiedy nasza skóra jest narażona na działanie wielu niekorzystnych czynników. W domu przesuszamy skórę, korzystając z ogrzewania; w pracy pomieszczenia klimatyzowane również wyciągają cenną wodę z komórek naszego organizmu. A przejście z pracy lub sklepu do domu czy też zabawy na śniegu przyczyniają się do mikrouszkodzeń naskórka, nierzadko powodują pękanie naczynek krwionośnych. O tej porze roku jesteśmy więc winni naszej skórze szczególną ochronę (…)
    Proponujemy jako źródła witaminy E + A użyć masła kakaowego. Jest składnikiem czekolady lub oleju kokosowego, dostępnego w sklepach zielarskich i spożywczych. Są to produkty wprost stworzone do suchej, zmęczonej skóry. Idealnie się wchłaniają i nie pozostawiają tłustej powłoki. Witamina C zazwyczaj ma postać białego proszku, który łatwo rozpuszcza się w wodzie. Wystarczy dodać kilka kropelek do rozpuszczonego masła, aby zadziałała wzmacniająco na nasze naczynka krwionośne. Doskonale sprawdza się w tym przepisie, także często stosowany w kuchni olej z pestek winogron, pozbawiony specyficznego zapachu w przeciwieństwie do chociażby oliwy z oliwek.           Obecnie w sklepach mamy dostępnych wiele płynnych olei, jakie pozwolą na uzyskanie odpowiedniej konsystencji kremu, np. olej lniany, arachidowy czy kukurydziany. Jeśli lubimy kremy z lekką nutką zapachu, możemy dodać kilka kropli aromatu do ciast - waniliowego, pomarańczowego czy migdałowego. Są to bardzo dokładnie przebadane zapachy spożywcze, dopuszczone do spożycia i z całą pewnością nie zaszkodzą naszej skórze. Do przygotowanie powyższego przepisu na krem będzie potrzebna jedynie łaźnia wodna. Najprostsza to nic innego jak garnek z gorącą wodą oraz szklana miska (…)

                                                                                                                  Aleksandra Naczk i Marta Kras
                                                                                                                                  www.3flos.pl





Zmieniony ( 01.04.2014. )
 
Jaki mamy wpływ na zdrowie (1) PDF Drukuj Email
Redaktor: Jedrzej Soporowski   
31.12.2013.

          Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opublikował w 2008 r. raport o sytuacji zdrowotnej w Polsce. Wynika z niego m.in., że największym zagrożeniem życia są choroby układu krążenia, stanowią znacznie częstsze powody przedwczesnych zgonów niż w krajach UE. Kolejnymi przyczynami zagrożenia życia i przedwczesnych zgonów są choroby układu oddechowego, trawiennego i inne. Badanie TNS OBOP (2009r.) wykazuję, że 67 % Polaków chorowało przynajmniej raz w minionym roku, a statystyczny klient apteki łykał w tym czasie 4,2 tabletki dziennie. Z kolei z raport Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) Health Data z 2011 r. podaje, że statystycznie żyjemy o 5 lat krócej niż mieszkańcy Europy zachodniej. Średnia wynosi 76 lat, a Polak żyje 71 lat, Polka 80. Odchodzimy wcześniej niż przeciętny Europejczyk, ponieważ stan naszego zdrowia jest fatalny! Czy te dane nie zatrważają? 
Wiedza, nauka, technika, medycyna, wszystko się rozwija w szybkim tempie. Wydawałoby się, że nasza cywilizacja może już sobie dać radę z chorobami współczesnego człowieka. A jaki jest stan zdrowia społeczeństwa? Wystarczy się rozejrzeć wśród najbliższych, wejść do przychodni, szpitala. Dobrze też przyjrzeć się sobie i zadać kilka pytań: Czy mój stan zdrowia jest zadowalający?  Czy mam wpływ na to, by być zdrowym?  Jeśli twoje zdrowie jest nie takie jak oczekujesz, zadaj sobie kolejne pytanie: Jaki mamy wpływ na polepszenie zdrowia i wydłużenie życia?
Każdy musi znaleźć swoją drogę, jednak część wskazówek jest uniwersalna. (…) Należy wiedzieć, że choroby są następstwem:  stresów,  emocji, które nas osłabiają i pozbawiają energii,  złego odżywiania się,  spożywania szkodliwych i bezwartościowych pokarmów, wpływu wolnych rodników powodujących rozwój chorobotwórczej flory bakteryjnej, osłabiania układu odpornościowego przez stosowane chemii, detergentów, środków farmakologicznych, braku w organizmie stymulatorów dla aktywacji układu immunologicznego,  niewłaściwie wykształconego w okresie niemowlęcym układu immunologicznego, braku w organizmie korzystnej flory bakteryjnej. (…)
      Według najnowszych badań (University College Cork, w Irlandii, podobne przeprowadzili naukowcy w Kanadzie, publikacja w Proceedings of the National Academy of Science), bakterie probiotyczne występujące naturalnie w organizmie człowieka mogą mieć wpływ na neurochemię mózgu. Badania wykazały, że flora jelitowa ma wpływ na pracę mózgu i neutralizacje stresów, lęków, depresji itp zaburzeń psychosomatycznych. Poza tym stwierdzono, że regularne dostarczanie bakterii probiotycznych ma wpływ na redukcję stężenia hormonu stresu. (…)
Więcej w numerze 29 Porad na zdrowie
Jędrzej Soporowski



Zmieniony ( 01.04.2014. )
 
Nalewka z czarnej porzeczki PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Marek Ellnain   
31.12.2013.
Porzeczka czarna to dobrze znana nam roślina. Ten krzew wydaje co roku jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych w Polsce owoców. Kuliste czarne jagody o ostrym, kwaskowatym smaku są chętnie zjadane na surowo, jako dodatek do deserów i ciast, a także po przetworzeniu, kiedy zmieniają się w dżemy, galaretki lub soki. Czarne porzeczki cenione są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i z uwagi na działanie lecznicze. 
Owoce zawierają kwasy organiczne, antocyjany i flawonoidy. Dla celów leczniczych ważne są również liście czarnej porzeczki, które należy zbierać w okresie kwitnienia rośliny. Zarówno liście, jak i owoce wywierają działanie moczopędne, napotne i bakteriobójcze. Mają zdolność pobudzania wydzielania soków żołądkowych oraz niewielką aktywność przeciwzapalną. Napar przygotowywany z liści tej rośliny ma działanie moczopędne, polecany jest we wszelkiego rodzaju dolegliwościach ze strony układu moczowego. Często bywa zażywany w stanach obniżonej odporności oraz w nieżytach górnych dróg oddechowych.(…) 
W tym numerze Porad chcę zaproponować wykonanie nalewki z owoców czarnej porzeczki. Trunek ten może mieć charakter wytrawny lub słodki. W celu jego przygotowania będziemy potrzebować około pół kilograma owoców, wódkę o stężeniu 50 % oraz 2-3 goździki.(…)
Więcej w numerze 28 Porad na zdrowie
dr Marek Ellnain

Zmieniony ( 01.04.2014. )
 
Czy pić wodę z kranu? PDF Drukuj Email
Redaktor: Tadeusz Wojtaszek   
31.12.2013.
      Co jakiś czas wraca temat picia wody z kranu. W sierpniu ub.r. dwaj samozwańczy fachowcy od żywienia ogłosili na Facebooku odkrywczy pomysł, że aby poprawić zdrowie i chronić środowisko, trzeba pić tylko wodę z kranu. Przy okazji odciąć źródło dochodu paskudnym rozlewaczom wody do butelek. Temat ten podchwycili dziennikarze, a po kilku dniach sprawa umarła śmiercią naturalną, bo te rewelacje nie zachwiały rynkiem napojów.
Mimo że przedsiębiorstwa wodociągowe zacierały ręce, że zyskały świeżą wodę na młyn ich interesów, to wygranymi w tej batalii okazały się jednak przedsiębiorstwa dostarczające wodę w butelkach. Prawda, że dzięki technologii uzdatniania wody wiele przedsiębiorstw wodociągowych może wyprodukować krystalicznie czystą wodę, ale jak wykazała moja telewizyjna dyskusja z przedstawicielem wodociągów warszawskich, odpowiadają one za stan wody do licznika, a nie za dalszy jej bieg w rurach. Zaproponowałem, by zamiast szermować hasłem „pijcie wodę z kranu”, używali w hasła „pijcie wodę sprzed licznika”. Będzie to bardziej uczciwe. 
(…)Dlaczego pod znakiem zapytania należy stawiać jakość wody wodociągowej? Pytanie nie jest bezpodstawne, gdyż dowiadujemy się z różnych stron Polski o zanieczyszczeniach wód wodociągowych. Wody z kranu o różnym kolorze nie krystalicznym i zapachu, ostrzeżenia mieszkańców, że woda nie jest zdatna do picia lub zdatna tylko po przegotowaniu, mówią o jej jakości. Przykłady takich doniesień można znaleźć na stronie www.wodadlazdrowia.pl.  
Jakimi cechami różnią się od siebie wody wodociągowe i butelkowane i dlaczego to takie ważne? Pierwsza różnica dotyczy tego, co mówi Ministerstwo Zdrowia, wydając dwa rozporządzenia dotyczące: wód wodociągowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, a wód mineralnych, źródlanych i stołowych. (…)  Inicjatorzy kolejnej akcji zachęcającej do picia wody z kranu wymyślili kampanię pt. „Zawodnicy”, zgłosili ją do konkursu na programy zdrowotne, otrzymali patronat Ministerstwa Zdrowia i dofinansowanie. To im otworzyło drogę do zbierania patronów i protektorów. Zaangażowało się w to kilka instytucji i organizacji, ale chyba nikt nie przeczytał dokładnie celów i uzasadnień tej kampanii, bo w materiałach roi się od błędów. (…)
Najlepszą dla zdrowia jest woda mineralna wydobywana z głębi ziemi, bez zanieczyszczeń bakteriologicznych i szkodliwych substancji, o odpowiednim poziomie składników mineralnych.(…).
Więcej w numerze 28 Porad na zdrowie
Tadeusz Wojtaszek 
www.wodadlazdrowia.pl

Zmieniony ( 01.04.2014. )
 
Lecząca Miłość PDF Drukuj Email
Redaktor: o. Wiesław Krupiński   
31.12.2013.


              Każdy człowiek żyjący na ziemi - i to bez wyjątku - jest chory. Inaczej mówiąc, nie ma na tej planecie ludzi zdrowych, którym by nic nie dolegało. A  najgorszą chorobą, jaka dosięgła wszystkich ludzi w każdym zakątku świata jest pycha. Ona jest powodem cierpień w tym ziemskim czyśćcu każdego człowieka, bo ziemię można nazwać czyśćcem bądź jednym wielkim szpitalem, w którym każdy winien leczyć chore serce, oczyszczając je z pychy i egoizmu. Ktoś może być zdrowy na ciele. fizycznie czuć się znakomicie, ale ma chorą duszę, gdyż każdy rodzi się obciążony brzemieniem grzechu pierworodnego czyli pychą. Ta jest powodem ludzkich cierpień ciała. Także cierpień psychicznych, o wiele gorszych niż najgorsze cierpienie fizyczne. 
Dlaczego pycha jest tego powodem? Gdyż każdy człowiek zgrzeszył buntem przeciw Miłości, odwrócił się od Boga, który jest Miłością i chciał postawić siebie w miejsce Pana Boga, a to właśnie jest pycha. Konsekwencją tego buntu i owocem pychy jest cierpienie i śmierć. (…) Człowiek tak bardzo zabiega o zdrowie ciała. a często zapomina o tym, jak wielki wpływ na ciało ma jego stan duchowy. Człowiek to ciało ale i duch, który to ciało ożywia. Harmonijny rozwój każdego człowieka, jak też zdrowie ciała, zależy również od stopnia wewnętrznego oczyszczenia. czyli od rozwoju miłości w sercu. Im większa, tym mniej tego wszystkiego co człowieka niszczy, pychy, która ma przeogromny wpływ na wszelkie choroby. Dlatego mądrzy lekarze chorym zalecają również uzdrawianie duszy w sakramencie Bożego miłosierdzia. (…)
Więcej w numerze 28 Porad na zdrowie
                                                     o. Wiesław Krupiński SJ


           

Zmieniony ( 01.04.2014. )
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 10 - 14 z 14
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk