20.02.2020.
 
Gorzkie - znaczy zdrowe PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
06.10.2015.
    Dawne codzienne potrawy były bardziej bogate w substancje nadające im gorzki smak. Obecnie, „ulepszone” zawierają ich mniej, a konsumenci preferują inne smaki: słodki, słony, kwaśny. Tymczasem goryczki pełnią ważne funkcje bioaktywne i podobnie jak inne substancje roślinne regulują procesy przemiany materii. Najczęściej po gorzkie zioła sięgamy dopiero wtedy, kiedy odczuwamy np. skutki niestrawności. Utrata gorzkiego smaku (goryczek) w codziennym menu działa na niekorzyść organizmu, a słodki czy słony smak tylko pobudza apetyt. Słodkie odczucia smakowe każą organizmowi wydzielać większe ilości insuliny, co ma niekorzystne działanie dla organizmu.
     Uwagę na znaczenie goryczek dla zdrowia m.in. zwracała Hildegarda z Bingen. Twierdziła, że są ważną częścią składową medycyny. Zalecała stosować gorzkie zioła w celach leczniczych i podkreślała ich rolę w procesie przemiany materii. Gorzkie zioła pełnią ważne funkcje: wspomagają trawienie i przemianę materii, oczyszczają ustrój od niestrawionych resztek pokarmu a w ten sposób ułatwiają chudnięcie. Obecnie rzadko sięgamy po potrawy czy przyprawy o gorzkim smaku. Skutkami takiego odżywiania są: nadwaga, problemy z trawieniem, zgaga, choroby metaboliczne.(…)
Wzmacniają odporność
    Gorzkie składniki roślinne wzmacniają błony śluzowe żołądka i jelit, będące najważniejszymi elementami immunologicznymi organizmu. Goryczki pomagają też wątrobie w odtruwaniu i regulują trawienie. W ten sposób z ustroju łatwiej usuwa się trucizny, niestrawione resztki pokarmu, wirusy, bakterie i grzyby. Co więcej: goryczki mają mocno zasadowy charakter, a więc odkwaszają organizm, powodując równowagę między zasadami i kwasami. Także w ten sposób wzmacniają naturalny system immunologiczny(…)
    Arcydzięgl litwor, zwany anielskim zielem. Jest uważany za uniwersalny środek leczniczy. Działa antybakteryjnie i przeciwpleśniowo. W lecznictwie zastosowanie ma korzeń. Preparaty z tej rośliny wzmacniają odporność i oczyszczają krew, zapobiegają wzdęciom, depresji, są pomocne w przeziębieniach i stanach wyczerpania, klimakterium, wzmacniają siły witalne i układ krążenia. W medycynie ludowej stosuje się w chorobach wątroby, chorobach żołądka, dolegliwościach menstruacyjnych, zaburzeniach trawiennych, reumatyzmie.
    Karczoch. Jest także znany jako warzywo. W medycynie naturalnej liście i korzenie są stosowane przeciw wzdęciom. Preparaty karczocha regulują poziom lipidów we krwi, pobudzają wątrobę i woreczek żółciowy, wspomagają trawienie. Stosuje się zapobiegawczo jako środek chroniący wątrobę.
    Pięciornik kurze ziele. Leki z pięciornika mają zastosowanie przy niedokrwistości, biegunce, zapaleniach jamy ustnej i gardła, w zapalnych chorobach żołądka i jelit (…)
                        Więcej w numerze 35 Porad na zdrowie
                                 Oprac. Krzysztof Kamiński
Zmieniony ( 05.01.2016. )
 
Kto dba o wzrok i wygląd? PDF Drukuj Email
Redaktor: Małgorzata Dębska   
06.10.2015.
    Atrakcyjność fizyczna jest ważna nie tylko dla kobiet, również dla mężczyzn. Wpływa na sukcesy zawodowe, łatwość w nawiązywaniu relacji, podnosi samoocenę. Jednak oprócz wyglądu, dobrą kondycją musi cieszyć się zdrowie, niezbędna do tego jest profilaktyka. Na atrakcyjność fizyczną mężczyzn wpływa zadbany wygląd i wysportowana sylwetka. Panom nie wystarcza już mydło i dezodorant. Panie zwracają uwagę na włosy, paznokcie, dobrą wodę toaletową. Zadbane kobiety chcą mieć u boku efektownego partnera.
    Moda na poprawę jakości życia nie przekłada się jednak na profilaktykę. Badania pokazują, że mężczyźni nie mają nawyku kontrolowania stanu organizmu, robią to rzadziej niż kobiety. Unikają wizyt u specjalistów, a wagę do zdrowia przykładają dopiero, gdy się pogarsza. Kobieta powinna zachęcać partnera do regularnych badań. Mężczyźni w swoim mniemaniu są okazami zdrowia, dlatego ważne są rozmowy i argumentacja. Można wspólnie wykonać badania, by pana nakłonić do tego samego. Podstawowe badania profilaktyczne wykonywać raz w roku. Ich rodzaj jest uzależniony od wieku i stanu zdrowia mężczyzny. Osoby po 30. r. ż. powinny kontrolować wzrok co 3 - 5 lat, po pięćdziesiątce, co 1 - 2 lata. Jak pokazuje badanie CBOS, ponad 1/3 respondentów badała oczy ponad dwa lata temu, a 7 % zadeklarowało, że nigdy nie badało. 85 % Polaków nie wie co to presbiopia - naturalny proces starzenia się oczu. Nie dziwi więc, że blisko połowa Polaków ma problemy ze wzrokiem. Najczęstsze wady to krótkowzroczność, nadwzroczność, astygmatyzm, starczowzroczność. W przypadku mężczyzn, którzy długo pracują przed komputerem, często oglądają telewizję, czytają przy sztucznym świetle czy pracują w zadymionych pomieszczeniach, profilaktyka oczu jest szczególnie ważna. Gdy pojawi się wada wzroku, medycyna pozwala na szybkie jej rozpoznanie i wdrożenie leczenia. Innowacyjnym rozwiązaniem jest(…)
                            Więcej w numerze 35 Porad na zdrowie
                                    Małgorzata Dębska
Zmieniony ( 05.01.2016. )
 
Nie daj się nabrać! PDF Drukuj Email
Redaktor: Małgorzata Barnaś   
06.10.2015.
    Odżywianie służące zdrowiu, w zgodzie z naturą, skończyło się nie tyle w miarę rozwoju przemysłu przetwórczego, co rozwoju… reklam. Te mają ogromny wpływ na nawyki żywieniowe, na wybór tego co kupujemy, spożywamy i pijemy. Oczywiście, przekaz medialny nie działa jednakowo na wszystkich, jednak większość oglądających lub słuchających reklamy - świadomie lub nieświadomie - jest poddawana manipulacji przez ich producentów opłacających reklamy.
    Dla reklamodawców szczególną grupę odbiorców stanowią dzieci i młodzież. Młodsi są podatniejsi na oddziaływanie mediów, mają wpływ na wybory rodziców, a w dodatku są pewnymi konsumentami w następnych latach. Ci najmłodsi widzowie nie zdają sobie sprawy z tego, że reklama nie jest poradnictwem, a tylko sposobem wpływania na popyt.
    Nieprzypadkowy jest czas nadawania reklam, które nadaje się zazwyczaj w porze największej oglądalności - przed, po lub w trakcie atrakcyjnych programów, kiedy każdy widz skupia uwagę na ekranie. Reklamy mają krótkie formy, są pomysłowo zaprojektowane, zawierają łatwo wpadające w ucho hasła, melodie, dowcipne dialogi lub scenki. Nie ma już reklam tworzonych po amatorsku, tanim kosztem. Wyspecjalizowane firmy tworząc je i sprawdzają ich skuteczność. Do przygotowania programów reklamowych zatrudnia się psychologów, znanych tekściarzy, doświadczonych grafików, aktorów. Udział w nich biorą popularni aktorzy, ulubieńcy telewidzów, znani z seriali. W reklamach artykułów dla dzieci występują znane i lubiane postacie bajkowe lub filmowe. Scenariusze dotyczą znanych każdemu codziennych spraw.     Autorzy reklam stosują szeroką gamę technik perswazyjnych.(…)
                    Więcej w numerze 35 Porad na zdrowie
                                 Małgorzata Barnaś
   
      
Zmieniony ( 05.01.2016. )
 
Gdzie szukać energii życia PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
06.10.2015.
    Jakie są naukowe dowody na to, że warzywa są dla zdrowia człowieka bardziej wartościowe niż mięso, a konserwy nic nie warte dla zdrowia? Jest dużo dowodów. Zajmijmy się jednak mniej znanym. Słynny franciszkanin C.A. Klimuszko, w książce „Wróćmy do ziół”, pisząc o tym, że „energia życia kryje się w pokarmie”, przytacza wyniki badań francuskiego inżyniera elektryka Andre Simonetona, który po długim i bezskutecznym leczeniu z ciężkiej choroby, w końcu sam zaczął się leczyć dietą wegetariańską. Dzięki temu po kilku latach odzyskał zdrowie. Mając już ponad 80 lat,  grał w tenisa, jeździł na nartach, pływał, uprawiał wioślarstwo, Na rowerze pokonywał odcinki 70 - 80 km. Zachęcony własnym doświadczeniem, zajął się badaniem właściwości zdrowotnych pokarmów.
    W latach 40. ub. wieku A. Simoneton przeprowadził pomiary długości fal emitowanych przez komórki człowieka, roślin i bakterii. Podstawą jego dociekań było twierdzenie, że komórki żywe promieniują, a to promieniowanie - nazwane przez niego radiowitalnością - zanika po ich śmierci. Ustalił, że komórki żywego człowieka emitują fale o długości ok. 6,5 tys A (Angstrem – jednostka długości równa 10−10 m), natomiast chore organizmy mają niższy poziom promieniowania, co świadczy o zmniejszonej tzw. „energii życiowej". Człowiek o wysokiej radiowitalności może skutecznie zwalczyć niższe promieniowania, szkodliwe dla zdrowia.
    Według teorii Simonetona, wszystkie pokarmy i leki emitujące fale o długości poniżej 3000 A są dla człowieka szkodliwe. Do powstrzymania działania czynników (np. bakterii) chorobotwórczych trzeba ludzkiemu organizmowi dostarczyć środki lecznicze o jak największej długości fal.
    Wykonane przez niego pomiary wykazały, że największą radiowitalność mają te rośliny, które dojrzały w warunkach naturalnych, na słońcu..(…)
                            Więcej w numerze 35 Porad na zdrowie                                    Krzysztof Kamiński  
                                    
      
Zmieniony ( 05.01.2016. )
 
Jak pozbyć się zakwasów PDF Drukuj Email
Redaktor: Marcin Głuch   
06.10.2015.
    Kwas mlekowy znajduje się w serach, kapuście kiszonej, jogurcie naturalnym, kwasie chlebowym. Wpływa pozytywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, poprawia funkcjonowanie jelita przez zwiększenie kolonizacji bakterii i przeciwdziałanie fermentacji resztek pokarmowych, stymuluje metabolizm.  
    Kwas ten może również powstawać w komórkach organizmu, w wyniku przemiany węglowodanów, a jego nadmiar ma negatywne skutki, ponieważ obciąża organizm oraz powoduje bóle mięśni, w tym mięśnia sercowego, może także wywoływać dławicę piersiową. Ściślej rzecz biorąc, powstaje on w wyniku zahamowania dopływu tlenu do krwi. Mitochondria rozpoczynają wówczas proces oddychania anaerobowego (bez udziału tlenu), podczas którego węglowodany są rozkładane do kwasu mlekowego, a nie jak podczas oddychania tlenowego, do wody i dwutlenku węgla. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy mogą być kwaśne metabolity, produkty przemiany materii, które ograniczają zdolność transportową krwi.
Skutki
    Gdy kwas mlekowy pozostaje w komórce, jest ona bardziej podatna na infekcje i rozprzestrzenianie się wirusów. Jeśli komórka pozbędzie się zbyt dużej ilości kwasu z krwi, jest bardziej odporna na patogeny. Zakwaszenie organizmu uniemożliwia takie działanie.
    Najbardziej odczuwalnym skutkiem powstania kwasu mlekowego obciążającego komórki jest szybkie zmęczenie odczuwalne przy uprawianiu sportu oraz bóle w mięśniach. (…)
                            Więcej w numerze 35 Porad na zdrowie
                                        Marcin Głuch
Zmieniony ( 05.01.2016. )
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 10 - 17 z 17
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk