13.07.2020.
 
Optymalna dieta dla zębów PDF Drukuj Email
Redaktor: Anna Buczyńska   
03.07.2019.
    Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, nawet ubytków. Jaka dieta jest więc dobra, a czego unikać?
    Najbardziej szkodliwe dla zębów są produkty zawierające sacharozę i maltozę. Owoce zawierające fruktozę również obniżają pH w jamie ustnej, ale już w mniejszym stopniu. Cukier powoduje zakwaszenie w jamie ustnej i rozwój bakterii. Szczególnie szkodliwe są produkty mające długi kontakt z jamą ustną, np lizaki czy słodkie gumy. Najlepszym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest kawałek czekolady (najlepiej gorzkiej) lub suszone owoce. Należy pamiętać, aby po słodkim posiłku przepłukać usta wodą i - jeśli mamy możliwość - umyć zęby.
    Kolejną grupą produktów mających negatywny wpływ na stan zębów są produkty wysoko przetworzone, zawierające konserwanty, polepszacze smaku, wzmacniacze, sztuczne barwniki. Uszkadzają szkliwo i przylepiają się do zębów, utrudniając naturalne obmywanie przez ślinę. Są to przede wszystkim słone przekąski, dania w proszku, gotowe sosy, zupki chińskie.
    - Dieta wzmacniająca zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie – radzi lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej Borczyk.
Na mocne szkliwo - wapń
    Za stan szkliwa odpowiedzialny jest wapń, nadaje zębom odpowiednią twardość i wytrzymałość. Jego niedobór w codziennej diecie sprzyja osłabieniu i uszkadzaniu zębów. Największą ilość wapnia zawiera mleko roślinne, a także: szpinak, rośliny strączkowe, rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy (…)
Więcej w numerze Porad na zdrowie
                                Anna Buczyńska
                                 Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
Zmieniony ( 03.10.2019. )
 
Medycyna świętej Hildegardy- Owoce lata PDF Drukuj Email
Redaktor: Anna Wyszyńska   
03.07.2019.
    Obfity czas lata, więc weźmy „pod lupę” letnie owoce: maliny i jeżyny.
Oba te gatunki owoców rosną na krzakach, czyli dalej od ziemi i jej wilgoci, a korzystając z dobroczynnych promieni słońca. Jeśli chodzi o maliny, św. Hildegarda widzi ich działanie przydatne przy gorączce i na poprawę apetytu: „Malina jest zimna i przydatna w przypadku gorączki. Kto gorączkuje i nie ma apetytu, niech ugotuje maliny w niewielkiej ilości wody, pozostawi je (roślinę) w wodzie i wypije tę wodę (herbatkę malinową) rano i na noc oraz położy ugotowane w wodzie rośliny na brzuchu na jedną godzinę (jako kompres). Powinien tak czynić przez trzy dni, a gorączka ustąpi.”
    Jednak nie mogę jednoznacznie dociec, czy Hildegardzie chodziło o owoce czy całe rośliny. Chyba to drugie? Zaś dr Wirghard Strehlow dodaje: „Woda z syropem malinowym i galgantem sprawdziła się u gorączkujących dzieci cierpiących na grypę wirusową. Maliny wspomagają trawienie i mają działanie napotne i chłodzące.” Dr Strehlow, pasjonat spuścizny św. Hildegardy i naturalnych metod leczenia, z pewnością nie miał na myśli byle jakiego syropu malinowego np. z syropem glukozowo-fruktozowym w składzie, a prawdziwy naturalny sok z malin.
    Jeśli chodzi o jeżyny, to święta jasno pisze o leczniczym zastosowaniu liści, a nawet kolców, krzaków jeżyn, zaś o owocach nadmienia krótko: „Jednakże owoc, czyli jeżyna, która rośnie na krzaku, nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu i jest lekkostrawna, ale jej leczniczego działania nie stwierdzono.” Są to jednak jedne z owoców, które możemy jeść na surowo i mogą jeść je chorzy (…)
Więcej w numerze 50 Porad na zdrowie

                                Anna Wyszyńska
              Polskie Towarzystwo Przyjaciół Świętej Hildegardy
            www.hildegarda.edu.pl    www.orkiszanka.pl




Zmieniony ( 03.10.2019. )
 
Nie dajmy się nowotworom! PDF Drukuj Email
Redaktor: Maria Gonet Matar   
03.07.2019.
     Choroba nowotworowa jest możliwa do wyleczenia m. in. dzięki dostarczeniu organizmowi elementów potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednym z najważniejszych jest krzem, przy czym musi on pochodzić z całych roślin i być podany w wodnym roztworze, dla lepszej absorpcji. Polski chirurg onkolog dr Anatol Rybczyński (1909-2001), autor książki „Wygrać z rakiem”, również używał krzemu do skutecznego leczenia chorób nowotworowych.
    Opracowana i stosowana przeze mnie metoda lecznicza („MarGone Cancer”), wielokrotnie sprawdzona w Kuwejcie, gdzie przez wiele lat prowadziłam prywatną praktykę, jest opisana na stronie internetowej www.margonecancer.com w języku angielskim.
    Obecnie mieszkam w Kanadzie. Zamierzam poprawnie udokumentować znakomite rezultaty, jakie ta metoda daje w leczeniu raka, poszukuję więc osób dotkniętych tą chorobą -  przed rozpoczęciem standardowego leczenia (chemioterapia, radioterapia).
    Pytania oraz zgłoszenia proszę kierować (w języku polskim lub angielskim) drogą internetową:  Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć lub Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
                                    Maria Gonet Matar MSc.
Zmieniony ( 03.10.2019. )
 
Niezbędnik zielarza - Maści ziołowe PDF Drukuj Email
Redaktor: Katarzyna Głos   
03.07.2019.
    Różnego rodzaju maści stosuje się zewnętrznie na skórę i błony śluzowe w celu pielęgnacyjnym, ochronnym lub leczniczym. Produkcja ich na dużą skalę wiąże się zwykle z dodawaniem substancji konserwujących, poprawiających konsystencję, zapach, wygląd,  także innych składników, które naszej skórze nie są potrzebne, mogą być toksyczne. Dlatego warto samemu zainteresować się recepturą maści – jak i z czego je wykonać? Zamiast składników chemicznych, można zastosować dostępne i naturalne zioła. (…)
    Maści wykonuje się tradycyjnie w moździerzu. Sporządzając maści - zawiesiny, niewielką ilość podłoża rozcieramy z substancją sproszkowaną aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dokładamy resztę podłożą i całość mieszamy. W przypadku maści - emulsji, wprowadzamy partiami do fazy stałej niewielkie ilości płynu. Ucieramy składniki, aż cały płyn zostanie „wkręcony” w podłoże. Niezbędna jest oczywiście obecność emulgatora, czyli np. wspomnianej już lanoliny, najlepiej w stosunku  1:1 (1 część lanoliny na 1 część fazy wodnej).(…)
Maść nagietkowa wg Marii Treben
4 kopiaste garści pokrojonego nagietka (całe kwitnące ziele)
500 g smalcu wieprzowego
    Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pokrojony nagietek, pozostawiamy chwilę na ogniu mieszając, po czym zdejmujemy z kuchni. Przykrywamy i pozostawiamy na cały dzień. Następnego dnia całość podgrzewamy i przecedzamy do czystych pojemniczków(…)
Więcej w numerze 50 Porad na zdrowie
                                        Katarzyna Głos
Zmieniony ( 03.10.2019. )
 
Naturalne rozrzedzanie krwi PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
03.07.2019.
    Zbyt gęsta, „lepka” krew zagraża tworzeniem się zakrzepów. Dotyczy to zwłaszcza osób po zawale. Lekarze zalecają takim stosowanie syntetycznych środków rozrzedzających krew. Te, wywołujące uboczne szkodliwe skutki, można zastąpić naturalnymi. Wiele roślin ma działanie przeciwzakrzepowe. Zastąpienie środków syntetycznych naturalnymi powinno jednak być konsultowane z lekarzem.
Imbir
    Kłącze imbiru zawiera salicylany działające na zmniejszanie stanów zapalnych stawów i mięśni, wzmacniające system odpornościowy. Świeże kłącze (mały kwałek) zetrzeć drobno na tarce i zalać wrzątkiem. Można dodać do herbaty. Imbir jest skuteczny także w formie sproszkowanej.
Kurkuma
    Ta przyprawa stosowana od dawna w ajurwedyjskiej i chińskiej medycynie, ma zdolność rozrzedzania krwi, działa też przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Jest naturalnym środkiem podnoszącym odporność. Kurkumina - jej główny składnik, zapobiega zlepianiu się krwinek, ponadto ma właściwości antyrakowe. Warto używać ją jako przyprawę do potraw. Można zażywać w kapsułkach. Połączenie z piperyną (w czarnym pieprzu) zwiększa jej przyswajalność.
Czosnek
    Jest naturalnym rozcieńczalnikiem krwi dzięki zawartości salicylanów. Ząbki czosnku zawierają też allicynę i ajoen zapobiegające zlepianiu się krwinek. Warto zjadać 2 razy dziennie ząbek lub dwa.(…)
Więcej w numerze 50 Porad na zdrowie
                                    Oprac. Krzysztof Kamiński
Zmieniony ( 16.10.2019. )
 
««  start « poprz. 1 2 3 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 10 - 18 z 19
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk