19.11.2017.
 
Kozie mleko - delikates i lekarstwo PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Miklar   
07.04.2011.
     Wspominając dawne czasy, odnajdujemy opowieści starszych osób, którym dzieciństwo kojarzy się z pajdą razowego chleba popijanego kozim mlekiem. Rzeczywiście, dawno temu zajmowało ono poczesne miejsce w jadłospisie wielu rodzin i niekoniecznie tych najbiedniejszych. Uważano je za bardzo wartościowe i pomocne w leczeniu wielu schorzeń, dlatego chętnie karmiono nim dzieci, ludzi chorych i w podeszłym wieku. Z czasem sytuacja zaczęła się diametralnie zmieniać. W gospodarstwach pojawiło się coraz więcej krów, co stanowiło symbol rozwoju i dostatku. Dodatkowo zaczęto lansować tezę o rzekomej szkodliwości, a wręcz rakotwórczym działaniu koziego mleka. 
Zmieniony ( 04.10.2011. )
Czytaj
 
Gdy dokuczają obrzęki PDF Drukuj Email
Redaktor: ZBigniew Przybylak   
07.04.2011.
    Niedomaganiom serca często towarzyszą obrzęki, przede wszystkim nóg. Stąd nie należy się dziwić, że medycyna ludowa kurując „puchliny wodne”, stosowała różne środki nasercowe i moczopędne. Oczywiście obrzęki towarzyszą też innym dolegliwościom, głównie schorzeniom nerkowym i wtedy kuracje na własną rękę są niewskazane.
Zmieniony ( 06.07.2011. )
Czytaj
 
Koci pazur PDF Drukuj Email
Redaktor: Miłosz Woźniak   
07.04.2011.

    Uña de gato (Koci pazur) rośnie w górach nad peruwiańską Amazonką. Aby osiągnąć dojrzałość, roślina ta potrzebuje ponad 20 lat. Rozdrobnione zioło i proszek wytwarza się z wewnętrznej strony kory lub korzenia rośliny pnącej Uncaria tomentosa. Indianie z plemienia Aszaninków, aby jej nie niszczyć, zamiast wycinać korzeń, odrywają korę. Zioło to pomaga na różne dolegliwości.

 

Zmieniony ( 06.07.2011. )
Czytaj
 
Uczą zdrowego życia PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
07.04.2011.

   W Podkarpackiej Izbie Rolnictwa Ekologicznego zrodził się pomysł na przyzwyczajanie konsumentów do zdrowego odżywiania, jednocześnie na tworzenie rynku zbytu dla rolników gospodarujących w zgodzie z naturą. - Decydująca była nie ekonomia, a chęć rozbudzenia świadomości, dlatego ukierunkowaliśmy się na dzieci - zaznacza Zygmunt Radek, wiceprezes PIRE. Oprócz niego, w gronie pomysłodawców znaleźli się członkowie zarządu Izby, m.in.: Marian Wójtowicz, Marian Tudryn, Lidia Aniołczyk. Uznano, że tym sposobem najłatwiej też zmienić mentalność dorosłych. Nie mniej ważnym celem jest zadbanie o zdrowie młodego pokolenia. 
W kampanii informacyjnej konieczna była pomoc przedszkoli i szkół.


Zmieniony ( 06.07.2011. )
Czytaj
 
Wegetarianizm - konieczność naszych czasów? PDF Drukuj Email
Redaktor: Tadeusz Antonik   
07.04.2011.
    Czy człowiek jest wszystkożerny? Pies, kot, tygrys - to z pewnością osobniki mięsożerne. Czasami podjadają jakieś trawki, ale na ogół z widocznym niesmakiem. Taki już mają instynkt - powiadamy. Prof. Julian Aleksandrowicz i Irena Gumowska w książce „Kuchnia i medycyna” oświadczają na wstępie: Przede wszystkim należy jeść to, co nam smakuje. Czy smak jest czymś lepszym aniżeli zwierzęcy instynkt? 
Nawyki smakowe przechodzą z pokolenia na pokolenie: babcia przekazuje wnuczce co i jak przyrządzać, aby było smaczne. Nigdy chyba nie słyszałem, żeby ktoś komuś doradzał co ma jeść dla zdrowia i jaki skład pokarmów może służyć zdrowiu. Jemy to, co zostanie podane na talerzu. W restauracjach zwykle tylko szef kuchni coś szczególnie poleca, ale to z innych względów. Tymczasem sprawa jest śmiertelnie(!) poważna.
Zmieniony ( 06.07.2011. )
Czytaj
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 14
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk