23.09.2017.
 
Dlaczego nie powinniśmy spożywać suplementów PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med.Tomasz Nocuń   
17.04.2012.
    Zdrowe odżywianie jest oparte na spożywaniu całości pokarmowych, a nie żywności przetworzonej czy suplementów pokarmowych. Całość pokarmowa to np. mąka razowa wytwarzana z całego ziarna. Biała, produkowana po odrzuceniu łuski zawierającej błonnik, witaminy, makro- i mikroelementy oraz wiele innych związków, nie stanowi już całości. Im żywność roślinna bliższa naturalnej postaci, mniej przetwarzana (gotowana, rafinowana, utrwalana, konserwowana, granulowana, preparowana), tym większe są jej zalety zdrowotne. Każde przetwarzanie żywności prowadzi do jej zubożenia. Kiedy wytwarzamy cukier, skrobię czy oleje, tracimy wiele cennych składników: witaminy, mikro - i makrolementy, błonnik, białka, niezbędne kwasy tłuszczowe i inne związki chemiczne. Odrzucamy większość ochronnych substancji. 
   
Zmieniony ( 04.10.2012. )
Czytaj
 
Psychika a kręgosłup PDF Drukuj Email
Redaktor: Henryk Witold Szczepański   
17.04.2012.
    Człowiek jest nierozerwalną całością psychoanalityczną. Zarówno ciało wpływa na naszą psychikę, jak i psychika wpływa na nasze ciało. Problemy i dolegliwości naszego ciała powodują dolegliwości psychiczne i odwrotnie. W momencie powstawania jakiejś dolegliwości fizycznej nasz umysł zaczyna się zajmować przede wszystkim nią, odsuwając na dalszy plan lub na margines myślenie o pracy, codziennych obowiązkach, planach na przyszłość. Odwrotnie, gdy dotyka go nieprzyjemna wiadomość, która nas dotyczy, szczególnie o długotrwałym działaniu, nasze ciało zaczyna pracować wolniej. Zwalniają się nasze reakcje, obserwujemy w różnych częściach ciała usztywnienia, często zmienia się nasza sylwetka.

Zmieniony ( 09.07.2012. )
Czytaj
 
Żylaki nie muszą dokuczać PDF Drukuj Email
Redaktor: Zbigniew Przybylak   
17.04.2012.
      Żylaki są schorzeniem coraz powszechniej spotykanym w starszym wieku. Uważa się nawet, że ta dolegliwość jest oznaką starzenia organizmu. Cierpią na nią głównie kobiety po 55. roku życia, mężczyźni rzadziej. Przyczyn dolegliwości naturaliści i zielarze wymieniają wiele.
                          
Zmieniony ( 04.10.2012. )
Czytaj
 
Uciążliwa wiosna - alergia w ataku PDF Drukuj Email
Redaktor: Ewa Kuchta   
17.04.2012.
     Większość ludzi uwielbia wiosenne miesiące. Przyroda budzi się do życia, wszystko zaczyna kwitnąć, pachnie kwiatami, jest cieplej i weselej na dworze. Jednak nie wszyscy cieszą się nadejściem wiosny. Dla alergików to pora ataku wszelkiego rodzaju alergenów, m.in. pyłków traw i drzew. Nawet pojawiło się hasło „alergia wiosenna”, które sygnalizuje, że miesiące takie jak marzec, kwiecień czy maj należą do najgroźniejszych dla alergików.






Zmieniony ( 09.07.2012. )
Czytaj
 
Podstępne smakołyki PDF Drukuj Email
Redaktor: Małgorzata Barnaś   
17.04.2012.
     Nieraz zastanawiamy się, dlaczego jakiś produkt spożywczy tak bardzo smakuje, że nie możemy się od niego oderwać. Tajemnicą „sztucznego apetytu” jest związek chemiczny: sól jednosodowa kwasu glutaminowego, czyli glutaminian sodu. Dodawany do żywności, pobudza nasz smak. Działa jak narkotyk i podobnie może wywołać uzależnienie.
       
Zmieniony ( 04.10.2012. )
Czytaj
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 15
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk