23.09.2017.
 
Niebezpieczny fluor PDF Drukuj Email
Redaktor: lek. stom. Agnieszka Tomaka   
05.01.2013.
    Fluoryzacja zębów, dodawanie fluoru do past, wody czy soli - to medyczny eksperyment trwający już ponad pół wieku, a my jesteśmy królikami doświadczalnymi! Dlaczego nikt tego nie przerwie? Czyżby znów duże zyski finansowe wzięły górę nad dobrze pojętą troską o zdrowie społeczeństwa?
     W Polsce co prawda nie czytałam nigdzie o szkodliwości fluoru, jednak wiele artykułów opublikowano na świecie i przypadkiem (?) szerzej nie rozpowszechniono. Raymond Francis, naukowiec, autor książek ,,Never be fat again” i „Never be sick" (polskie wydanie ,,Pożegnaj się z chorobami") w 1995 roku ostrzegał o zdrowotnych niebezpieczeństwach związanych z tą substancją. Fluor należy do najbardziej toksycznych pierwiastków. Bardziej toksyczny niż ołów i trochę mniej niż arsen! Według podręcznika ,,Clinical Toxicology of Commercial Products", kumuluje się w ciele, prowadząc do uszkodzenia zębów, kości, nerek, mięśni, mózgu, nawet do uszkodzeń genetycznych. 
       Na jak wiele fluoru jesteśmy narażeni? Na zbyt wiele!a 
Zmieniony ( 06.05.2013. )
Czytaj
 
Moda albo....zdrowie PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
05.01.2013.
     Rozmowa z Henrykiem Szczepańskim z Piły, specjalistą terapii manualnych, zajmującym się leczeniem schorzeń kręgosłupa.  

Moda nie uwzględnia wpływu odzieży na zdrowie. Do niedawna dziewczyny nosiły krótkie bluzki odsłaniające część lędźwiową kręgosłupa. Jakie to powoduje skutki?

  - Modę tworzy się przede wszystkim w celu zarobienia pieniędzy, jej wpływ na zdrowie jest sprawą drugo, nawet trzeciorzędną. Kupujących modne ubiory traktuje się jako dostarczycieli gotówki i ma ich być jak najwięcej. Nie tak dawno temu dziewczyny nosiły bluzki takie krótkie, że odsłaniały część lędźwiową pleców i brzuch. Widać było panie paradujące w takich strojach nawet w czasie mrozu. To wychładzanie nieosłoniętych pleców skutkowało powstawaniem zapalenia korzeni nerwowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa oraz zmianami napięciowymi w segmentach ruchowych kręgosłupa, które odzywają się po latach - sztywnościami mięśni okołokręgosłupowych, a następnie bólami pleców. 
    Działa to jak bomba z opóźnionym zapłonem. Mięśnie okołokręgosłupowe pod wpływem chłodu kurczą się najczęściej nierównolegle, powodując w najlepszym wypadku zakleszczenie jądra miażdżystego w szczelinach popękanych struktur dysków. Zauważam stopniowy wzrost ilości pacjentek w młodym wieku, które podążając bezkrytycznie za ówczesną modą, teraz skarżą się na bóle pleców. Obawiam się, że ten problem będzie narastał.
    Zapanowała moda na wysokie obcasy. Jak na to reaguje kręgosłup? 
   
Zmieniony ( 11.06.2013. )
Czytaj
 
Dlaczego mamy jeść żywność ekologiczną PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Tomasz Nocuń   
05.01.2013.
     Jest wiele przyczyn, dla jakich powinniśmy spożywać produkty pochodzące z upraw ekologicznych. Sześćdziesiąt lat temu nie istniało określenie „rolnictwo ekologiczne”. Był to sposób, w jaki powszechnie produkowano żywność. Rolnicy użyźniali glebę obornikiem, stosowali płodozmian i uprawę roślin motylkowych wychwytujących azot z powietrza. Rozwój przemysłu chemicznego spowodował zarzucenie tradycyjnych sposobów upraw na rzecz metod opartych na stosowaniu środków chemicznych w nawożeniu i ochronie roślin. Chemizacja rolnictwa spowodowała z jednej strony intensyfikację upraw i wzrost plonów, z drugiej - drastycznie pogorszyła jakość żywności. 
      Gospodarowanie i życie na wsi zmieniło swoje oblicze. Uprawa i hodowla dotąd ściśle związane ze stylem życia, zmieniły się w działalność produkcyjną. Zanikły dotychczasowe wartości i cele. Najważniejszy stał się zysk. W pogoni za nim rolnicy stosowali coraz większe dawki środków chemicznych(…)
       Wiadomo, że nawozy sztuczne i chemiczne środki ochrony roślin (pestycydy, herbicydy, fungicydy) nie są obojętne dla zdrowia ludzi i zwierząt. 
Zmieniony ( 06.05.2013. )
Czytaj
 
Nalewka bursztynowa PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
05.01.2013.

    Bursztyn, jantar, kopalna żywica drzew iglastych okresu trzeciorzędu (ok. 40 mln lat temu), surowiec stosowany od wieków do wyrobu ozdób, ma znane od starożytności właściwości lecznicze. Wspominali o nich m.in. Arystoteles, Owidiusz, Tales z Miletu. Egipcjanie nazywali bursztyn „kamieniem życia i zdrowia”. Charakterystyczną jego cechą jest odporność na sól morską oraz ścieranie przez fale wodne. W tych warunkach właściwości fizykochemiczne oraz aktywność biologiczna zastygłej żywicy przetrwała wieki. 

     

Zmieniony ( 25.09.2013. )
Czytaj
 
Upiększają i szkodza zdrowiu (2) PDF Drukuj Email
Redaktor: Joanna Anglart-Różańska   
05.01.2013.

     Od zarania dziejów ludzie poprawiali swój wygląd, używając przy tym bardziej lub mniej szkodliwe substancje wchodzące w skład stosowanych produktów. Nie od dziś wiadomo, że wiele historycznych i współczesnych kosmetyków zawiera składniki, które nie tylko upiększają, również powodują liczne alergiczne, podrażnieniowe czy toksyczne reakcje. Obok glikoli, związków amonu, sodu, magnezu, parabenów czy parafiny, jest wiele innych niekorzystnie wpływających na skórę oraz organy wewnętrzne. Należy więc zdać sobie sprawę z tego, że w prawie każdym kosmetyku zbędne lub szkodliwe składniki stanowią przeważającą większość, natomiast te, które powinny pielęgnować - stanowią maksymalnie kilka procent, a przeważnie mniej niż 1 %. 
       Producenci kosmetyków używają toksycznych składników, gdyż nierzadko są one łatwo dostępne o tanie w produkcji. Obok środków do mycia i pielęgnacji ciała, zębów oraz włosów, jest wiele kosmetyków upiększających. Te mają zazwyczaj zadanie zatuszować mankamenty skóry, dodać uroku wyglądowi. 




Zmieniony ( 16.04.2013. )
Czytaj
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 16
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk