23.09.2017.
 
Sztuka kulinarna a zdrowie PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Tomasz Nocuń   
25.09.2013.
    Powinniśmy jeść tylko wtedy, kiedy czujemy głód i tylko tyle, żeby go zaspokoić. Kiedy jesteśmy głodni, najprostsze pokarmy takie, jak surowe owoce i warzywa smakują wybornie. Upodobanie do takiego czy innego pokarmu to sprawa przyzwyczajenia i wyrobienia stereotypów pokarmowych. Nasz apetyt jest nienaturalny i sztucznie wyuczony na niezdrowe pokarmy. Z natury organizm nie domaga się ich, gdyż nie są mu potrzebne. Niestety, od wczesnego dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajani do jedzenia produktów szkodliwych dla zdrowia. W dziedzinie smaku ogromną rolę odgrywają nawyki żywieniowe wyniesione z wczesnego dzieciństwa, również te nabyte w późniejszym okresie życia.(…)  
    Co dla jednego jest przysmakiem, dla drugiego może być odrażające, w zależności od wdrożonych nawyków żywieniowych. Można zatem odzwyczaić się od pokarmów szkodliwych, a przyzwyczaić do zdrowych, pełnowartościowych, naturalnych. Trzeba więc wyrabiać zdrowe upodobania żywieniowe. Mogą to robić z powodzeniem dorośli, a najlepiej kształtować je już od niemowlęctwa. W naszej kulturze pożywienie spełnia różne role, nie tylko odżywcze. Jemy głównie dla przyjemności, czego wyrazem jest wyrafinowana i nastawiona hedonistycznie sztuka kulinarna. Pożywiamy się również ze względów towarzyskich, dla rozrywki, pobudzenia, relaksu. W pracy, przeważnie nudnej, podjadamy nie tylko dla zaspokojenia głodu, często też dla pobudzenia. Najczęściej kanapki, różne przekąski – chipsy, ciastka, batoniki, napoje gazowane, kawę, herbatę.  

    Sztuka kulinarna stosuje zabiegi niszczące i degradujące żywność: gotowanie, smażenie, pasteryzacja, pieczenie, grillowanie, wędzenie, rafinowanie, blanszowanie i kandyzowanie. Gotowanie jest też nienaturalnym i destrukcyjnym procesem niszczącym wartość pożywienia, wynalezionym stosunkowo niedawno.

Zmieniony ( 15.01.2014. )
Czytaj
 
Wrotycz na grypę i na wątrobę PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Henryk Różański   
25.09.2013.
    Kwiat wrotyczu – Flos (Inflorescentia) Tanaceti pozyskiwany jest z gatunku wrotycz pospolity - Tanacetum vulgare Linne (Chrysanthemum vulgare (L.) Bernhardi). Jest to roślina wieloletnia, rozpowszechniona w całym kraju. Występuje na łąkach, nieużytkach, przy drogach, na polanach oraz ugorach. Kwiaty mają postać małych półkulistych koszyczków zebranych w baldachogrona. Kwiaty w koszyczku są rurkowate, barwy żółtej. Łodyga kanciasta, liście podwójnie pierzastosieczne. Cała roślina pachnie silnie i specyficznie, kamforowo-tujolowo. Kwiaty i liście powinny być zbierane w początkach kwitnienia i suszone w przewiewnym i ocienionym miejscu.
    Ziele, jak i kwiatostan wrotyczu są zazwyczaj pomijane jako środki żółciopędne i żółciotwórcze, tymczasem należą do grupy najpewniejszych i najsilniejszych środków tego typu, co potwierdziły badania prowadzone na zwierzętach. Siłą działania żółciopędnego dorównują glistnikowi, bylicy bożemu drzewku, kurkumie, kocance i bylicy piołunowi, przewyższają natomiast ziele karczocha, korzeń rzodkwi czarnej, korzeń mniszka i ziele dziurawca.(…)
    Wrotycz zawiera dużo substancji przeciwzapalnych, silnie odkażających (przeciwroztoczowych, przeciwrobaczych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych), przeciwalergicznych (przeciwwysiękowych, przeciwhistaminowych), przeciwbólowych, uspokajających, przeciwdepresyjnych, rozkurczowych, żółciopędnych, żółciotwórczych, regulujących przemianę materii, odtruwających.(…) 
         
Zmieniony ( 07.01.2014. )
Czytaj
 
Jesteśmy zatruci!! PDF Drukuj Email
Redaktor: lek. stom. Agnieszka Tomaka   
25.09.2013.
    Sto procent ludzi jest toksycznie zatrutych. Podaję dane prezentowane przez dr Kaye McArthur i dr Roberta Waklera dotyczące badań Amerykanów, ale myślę że ogólnie, w cywilizowanym świecie jest analogicznie. Stąd tyle przewlekłych chorób, nowotworów itp. ,,nowych" chorób - o jakich jeszcze 50 lat temu w ogóle nie słyszano. W próbkach tkanki tłuszczowej u 100 % badanych wykazano obecność ftalanów, dioksyn, pestycydów i metali ciężkich. Nasze tkanki kontynuują wchłanianie tych trucizn przez całe życie. Niestety, gorzej z ich wydaleniem z organizmu. Wciąż więc najlepszą strategią, by utrzymać toksyny poza organizmem, jest unikanie narażania się na nie! 
     Henry A. Schroeder, były profesor w Dartmouth Medical School, autor książki ,,The Poisons Around Us” („Trucizny wokół nas”) pisze: ,,Co najmniej połowa zgonów w USA, jak również większość ciężkich schorzeń ma związek z pięcioma toksycznymi metalami: arsenem, berylem, kadmem, ołowiem i rtęcią” Myślę, że gdyby ktoś przeprowadził podobne badania w Polsce uzyskałby zbliżone wyniki. 
    Dlaczego te metale są tak niebezpieczne? Prawie wszystkie enzymy w naszym organizmie do prawidłowego działania wymagają grup metali jako koenzymów. Kadm, ołów, arsen i rtęć konkurują z pożądanymi ,,metalo-enzymami”, zakłócając ich prawidłowe działanie.
  
Zmieniony ( 01.04.2014. )
Czytaj
 
Nietolerancje pokarmowe PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Łuczkowska   
25.09.2013.
    Życzenie ojca medycyny, Hipokratesa Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo pożywieniem - niestety, nie sprawdza się, jeśli jakiś pokarm nam nie służy. Wtedy pożywienie nie tylko nie jest lekarstwem, ale staje się naszym wrogiem. Negatywne reakcje organizmu na pokarmy noszą nazwę alergii lub nietolerancji pokarmowych. 
    Alergia pokarmowa jest natychmiastową, ostrą reakcją na pokarm krótko po zjedzeniu nawet niewielkiej porcji. Reakcja ta może dotyczyć każdego narządu, najczęstsze są reakcje skóry, płuc, przewodu pokarmowego i układu krążenia. Ciężkość reakcji jest różna: od średnio-ciężkiej pokrzywki czy obrzęku, do głębokich zaburzeń krążenia czy oddychania. Tu przeciwciała IgE w układzie immunologicznym natychmiast reagują na alergen. Taka gwałtowna reakcja pozwala jednak zorientować się, w jakim produkcie znajduje się alergen i unikać go w codziennym żywieniu.
     Nietolerancja pokarmowa jest też negatywną reakcją na jakiś pokarm, rozłożoną w czasie. Objawy występują po kilku godzinach, a nawet dniach - co utrudnia ustalenie, który pokarm wywołuję tę reakcję. Nietolerancja pokarmowa angażuje przeciwciała typu IgG i można ją ustalić za pomocą testów.  
Zmieniony ( 31.12.2013. )
Czytaj
 
Żywienie kobiet w ciąży i karmiących PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Jacek Roik   
25.09.2013.
    Dziecko nowo narodzone jest w rodzinie największym szczęściem. Każda matka i ojciec chcą, by ich potomstwo było najpiękniejsze, najmądrzejsze i najzdrowsze. Aby tak się stało, obie strony powinny przygotować się wcześniej do rodzicielstwa. Wśród wielu czynników wpływających na zdrowie matki i dziecka w czasie ciąży, szczególną rolę odgrywa odżywianie. W okresie tym w organizmie kobiety przeważają procesy odnowy i wzrostu (anabolizm) nad procesami rozpadu (katabolizm). Wy¬maga to dostarczenia dodatkowej ilości energii, białka i innych składników odżywczych, szczególnie zaś witamin i soli mineral¬nych.
                  Nie za dużo i nie za mało
      Dawniej głoszono konieczność nadmiernego odżywiania się kobiet w ciąży, co w świetle aktualnych zaleceń nauk żywieniowych jest niesłuszne, a nawet szkodliwe. Podobnie jest z poglądem zalecającym kobietom ciężarnym ograniczenia kaloryczne i białkowe w racjach żywieniowych. Liczne badania wykazały, że nieprawidłowe ograniczone odżywianie w kresie ciąży prowadzi do wielu zaburzeń ustrojowych, przede wszystkim do zakłócenia jej przebiegu łącznie z przedwczesnymi porodami i zwiększoną śmiertelnością noworodków. Wzrasta częstotliwość powstawania wad rozwojowych oraz nieprawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dzieci. 
Zmieniony ( 31.12.2013. )
Czytaj
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 17
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk