19.11.2017.
 
Ostrożnie z telefonem komórkowym PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
04.10.2014.
     Jednym ze źródeł szkodliwego promieniowania elektromagnetycznego są telefony komórkowe.  Badania naukowe potwierdzają skutki zdrowotne wywołane przez długotrwałe używanie tych aparatów, a ściślej – przez oddziaływanie termiczne wynikłe z promieniowania elektromagnetycznego. Udowodniono wzrost temperatury tkanek w mózgu, co prowadzi do zmian zachodzących w nim procesów fizjologicznych i biochemicznych. Na szkodliwy wpływ narażone są również m.in. narządy rozrodcze i oczy. 
      Najczęstszymi objawami stwierdzonymi u osób nadużywających rozmów telefonicznych są: ból głowy, trudności w koncentracji, ogólne zmęczenie, pocenie się, wzrost ciśnienia krwi, zaburzenia wzroku lub słuchu, zmiana poziomu hormonów. Reakcje mogą być różne, zależne od odporności organizmu człowieka. Pewne jest to, że na promieniowanie elektromagnetyczne najbardziej wrażliwe są małe dzieci. Silne napromieniowanie organizmu falami e-m prowadzi do wytworzenia w organizmie człowieka protein stresu.

Zmieniony ( 16.01.2015. )
Czytaj
 
Dereń  przysmak i lekarstwo PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
04.10.2014.
  Dereń właściwy lub jadalny (Cornus mas. L.) jest u nas znany przede wszystkim jako roślina dekoracyjna, pokrywająca się na wiosnę żółtymi kwiatami. Dorasta do 10 m wysokości. W stanie naturalnym jest spotykany w Europie południowo-wschodniej, w rejonie Kaukazu i Azji Mniejszej. W Polsce najliczniej był sadzony w przydworskich i klasztornych parkach oraz na miejskich plantach. Lecznicze właściwości jego owoców znano od starożytności. Wymienia je także botanik-zielarz ks. Krzysztof Kluk w Dykcyonarzu roślinnym z 1786 roku. Znana autorka książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku, Lucyna Ćwierciakiewiczowa, opisywała jak wykonać smaczne dereniowe konfitury. 
Na wiele sposobów
Owoce derenia są jadalne, mają słodko-kwaśny smak, barwę żółtą, pomarańczową lub czerwoną, wielkość 18-26 mm, wagę 2,7 - 3,5 g. Zbiera się je na przełomie lata i jesieni. Wytwarza z nich soki, kompoty, marmolady, dżemy, wina, galaretki, owoce kandyzowane, suszone, w zalewie jako namiastkę oliwek. Są cennym, lecz u nas niewykorzystanym surowcem do produkcji leków. Z pestek, u większości odmian przypominających pestkę oliwki, dawniej wytłaczano olej. Słynna nalewka, dereniówka, była specjalnością na dworach szlacheckich. Owoc ten ma działanie antyseptyczne, pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej. W medycynie ludowej przetwory były lekiem na gorączkę, anemię, dolegliwości żołądkowe. Spożywanie śliweczek derenia jadalnego poleca się przy przeziębieniach, słabej przemianie materii i nadwadze.
Owoce derenia zawierają cukry 10 -30 % (głównie glukozę i fruktozę), kwasy organiczne 2- 4 %, (najwięcej kwasu jabłkowego i chinowego), polifenole, związki garbnikowe do 4 %, flawonoidy 1- 6 %, witaminę C  (…)
Zmieniony ( 02.01.2015. )
Czytaj
 
Rak piersi - ukryta epidemia PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Tomasz Nocuń   
04.10.2014.
     Rak piersi jest najbardziej rozpowszechnionym wśród kobiet nowotworem. Ilość zachorowań stale wzrasta. Mimo postępu medycyny, śmiertelność z powodu raka piersi nie zmalała od 1930 roku. Najlepszą obroną przed tą chorobą jest jej zapobieganie. Głównymi przyczynami zachorowań są: dieta wysokotłuszczowa, siedzący tryb życia, alkohol oraz genetyczna podatność. Badania naukowe wykazują, że istnieje poważny związek między pożywieniem a rakiem piersi. Dieta jest najpoważniejszym czynnikiem w powstawaniu tego schorzenia.
      Rak piersi jest nowotworem hormonozależnym. Jego rozwój jest stymulowany przez estrogen. Zredukowanie poziomu estrogenu w organizmie powoduje kurczenie się guza. Pożywienie podwyższające  poziom estrogenu to: mięso, mleko i produkty mleczne oraz jajka. Kraje o najniższym spożyciu tłuszczu mają najniższy wskaźnik zachorowań na raka piersi. Zapadalność na tę chorobę w krajach o największym spożyciu tłuszczów (USA, Kanada, Australia, kraje Europy Zachodniej) jest 5 - 6 razy większe niż w krajach azjatyckich czy afrykańskich, gdzie spożycie tłuszczu jest małe. Interesujące dane dotyczą zależności między częstością zachorowań a odżywianiem podczas II wojny światowej. 
     Oto propozycja zmiany stylu odżywiania, jaka pozwala zapobiec rakowi piersi oraz pomaga walczyć z istniejącym nowotworem.

         

Zmieniony ( 02.01.2015. )
Czytaj
 
Huba pokonuje raka PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
04.10.2014.
     Na pniach brzóz można spotkać różnego rodzaju narośle. Jedną z nich jest, łatwa do rozpoznania, huba biała (porek brzozowy). Inna to huba czarna (włóknouszek ukośny, czyr  brzozowy, czaga) - mająca nieregularny kształt, nie przypominający typowej huby. Ta druga narośl może być mylona z podobnym guzem na brzozach, o nazwie czeczot lub czeczotka. Najcenniejszą z narośli jest włóknouszek, który zawiera wiele czynnych składników o znaczeniu medycznym. Lecznicze działanie huby na pniu brzozy było znane już przed wiekami m.in. w ludowej medycynie rosyjskiej. 
    Wybitny znawca roślin leczniczych doc. dr A. Ożarowski  w książce „Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy” pisał o działaniu huby brzozowej.  Wyciągi z grzybni wzmagają mechanizmy obronne organizmu osłabione postępująca chorobą nowotworową. Długotrwałe podawanie wodnego wyciągu jest w stanie przedłużyć życie osobom z zaawansowaną chorobą nowotworową, jeśli nie nastąpiło zbytnie wyniszczenie organizmu. A. Ożarowski słusznie twierdził: Skoro syntetyki zawodzą a zapadalność na raka ciągle rośnie, w wielu laboratoriach za granicą pojawiła się wtórna fala zainteresowań naturalnymi związkami  antynowotworowymi.
O właściwościach przeciwnowotworowych huby brzozowej także pisał słynny zielarz, franciszkanin  o. C. A. Klimuszko. (…)
     
Zmieniony ( 09.07.2015. )
Czytaj
 
Irytacja szkodzi zdrowiu PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Jacek Roik   
04.10.2014.
      Udowodniono, że osoby które potrafią się opanować i nie irytują się o byle głupstwo, żyją dłużej. Natomiast osobnicy żyjący w ciągłym napięciu psychicznym, wpadając czasem we wściekłość, bardzo często narażają się na zawał serca. Każde zdenerwowanie i sytuacja stresowa pozostawiają po sobie jakiś ślad w organizmie. 
Przy silnym podnieceniu, zdenerwowaniu i irytacji następuje zaburzenie w krążeniu. Często wtedy serce ma przyspieszony rytm z powodu zwężenia się naczyń krwionośnych. Zdarza się, że przy gwałtownych irytacjach następuje nawet pęknięcie naczyń krwionośnych. Pękają one zazwyczaj w miejscach niebezpiecznych dla życia, właśnie tam, gdzie są najdrobniejsze i najmniejsze, czyli w mózgu. Dlatego ciągła irytacja i podenerwowanie prowadzą do wylewów lub - w najlepszym razie - do zaburzeń krążenia.
      
Zmieniony ( 02.01.2015. )
Czytaj
 
««  start « poprz. 1 2 3 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 19
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk