19.11.2017.
 
Czy tłuszcze służą zdrowiu? PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolamta Miklar   
02.01.2015.
    Aby nasz organizm mógł się rozwijać i dobrze funkcjonować, potrzebujemy składników odżywczych m.in. takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Białka traktujemy ze szczególną powagą, bo odgrywają kluczową rolę prawie we wszystkich strukturalnych i funkcjonalnych mechanizmach organizmu. Do węglowodanów mamy także pozytywny stosunek; szybko się wchłaniają do krwioobiegu, dostarczając energii, poza tym odżywiają mózg. A co powiemy o tłuszczach?  Najczęściej kojarzą nam się źle: z tłustymi produktami typu słonina, łój, smalec, albo z otyłością - co w dzisiejszym świecie promującym szczupłość, jeszcze bardziej wzmacnia nasze negatywne nastawienie do tłuszczów. Ale życie bez nich jest niemożliwe.
    Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego, stanowią budulec błon komórkowych, chronią przed utratą ciepła, decydują o sprawności układu krążenia, ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie. Dostarczają ważnych witamin  A ,D, E i K oraz tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do jakich zaliczamy kwasy omega3, omega6, czy omega9. Tłuszcze są również najbardziej wydajnym paliwem energetycznym dla organizmu; 1 gram tłuszczu to 9 kcal. Dla porównania: białka i węglowodany dostarczają znacznie mniej energii, bo tylko 4kcal w 1g.

Zmieniony ( 09.07.2015. )
Czytaj
 
Głodówka lecznicza PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Tomasz Nocuń   
02.01.2015.
    Metoda leczenia głodem jest rezultatem doświadczeń stuleci, nawet tysiącleci, także obserwacji i badań naukowych. Jest najstarszym, najprostszym i najskuteczniejszym sposobem leczenia wielu schorzeń. Dużo bezpieczniejszym niż stosowanie leków, gdyż usuwa przyczynę choroby a nie ma działań ubocznych. Daje znakomite rezultaty w leczeniu schorzeń tzw. nieuleczalnych. Działa szybko, skutecznie, ma najszersze spektrum działania leczniczego. Jest to radykalny proces leczenia, starszy niż jakakolwiek inna metoda. Głodówka była stosowana od czasu pojawienia się życia na ziemi. Pozwala odzyskać zdrowie i uwolnić się od brania leków. To naturalna i nieinwazyjna metoda, na jaką stać każdego, gdyż nie wymaga żadnej aparatury ani leków.
    Tam, gdzie współczesna medycyna zwiodła, rezultaty leczenia głodem mogą zadziwić lekarzy. Pacjenci w krótkim czasie pozbywają się poważnych schorzeń, często uważanych za nieuleczalne.  Mogą odstawić leki, które brali przez długi czas, nawet uniknąć operacji, która była im polecana jako jedyna w leczeniu ich schorzenia. Mogą prowadzić życie wolne od bólu, zależności od leków i lekarzy. Mogą normalnie żyć.
  
Zmieniony ( 01.04.2015. )
Czytaj
 
Kokosowe skarby PDF Drukuj Email
Redaktor: Mal   
02.01.2015.
    Oprócz  owoców i warzyw, w naszej diecie ważną rolę odgrywają tłuszcze. Często używane są takie, które szkodzą zdrowiu. Do korzystnie działających na organizm należy m.in. olej kokosowy. Do niedawna nie był znany w Polsce. Teraz bez trudności można go znaleźć w sklepach zielarsko-medycznych, sklepach ze zdrową żywnością albo w sprzedaży wysyłkowej. Ma bardzo cenny skład. Zawiera cale bogactwo kwasów tłuszczowych, w tym: laurynowy, mirystynowy, palmitynowy i kaprynowy, oleinowy, stearynowy, linolowy i inne. Tłoczony na zimno, swoje właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu tych kwasów z równie ważnymi składnikami, jak witaminy z grupy B, także C, E, oraz potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Nie zawiera kwasów tłuszczowych trans ani cholesterolu. Jest łatwo przyswajalny. Nadaje się do pieczenia, smarowania pieczywa, a także do używania jako naturalny kosmetyk.
    W handlu spotykany jest olej kokosowy tłoczony na zimno - cenniejszy dla zdrowia, smaczny, o wyraźnym zapachu, jednak droższy. Drugi – popularniejszy, przez to tańszy, jest prawie bezwonny i gorszy jakościowo. Ten drugi wytwarza się przez rozgrzanie i wytłaczanie twardego miąższu orzecha kokosowego. W temperaturze poniżej 25 ° C olej kokosowy przybiera postać stałą, kremową, powyżej tej temperatury  jest płynnym olejem.
Udowodnione działanie lecznicze
  
Zmieniony ( 01.04.2015. )
Czytaj
 
Zima na talerzu PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Jacek Roik   
02.01.2015.
    Zima to najtrudniejszy okres w utrzymaniu zasad racjonalnego odżywiania. Nasze pożywnie o tej porze roku jest przeważnie monotonne, z przewagą potraw mięsnych, często tłustych, z wyraźnym ograniczeniem ilości owoców i warzyw. Ale czy tak być musi? Nasz układ immunologiczny chroniący nas przed zagrożeniami środowiska w jakim żyjemy, będzie tym osłabiony. Nie ma leku lepiej wzmacniającego odporność organizmu jak pokarm. Tymczasem w naszym kraju istnieją duże wahania sezonowe w spożywaniu warzyw i owoców – latem i jesienią wynosi ona 75 % ogólnej ilości ich rocznego spożycia, wiosną zaledwie 5 %, a w zimie 20 %.
    Wymagania organizmu nie zależą jednak od pory roku. Stale są takie same. Zwiększona kaloryczna posiłków w zimie wynika z większego zapotrzebowania organizmu na energię, jaka jest potrzebna dodatkowo do zrekompensowania przez organizm strat ciepła. Ale potrzebne dodatkowo kalorie nie mogą pochodzić tylko ze zwiększenia w tym okresie pieczywa, mąki, makaronów, kasz, tłuszczów itp. Największą trudność w prawidłowym żywieniu sprawiają nam sposoby uzupełniania posiłków w świeże owoce i warzywa. Przechowywanie ich od wczesnej jesieni powoduje straty wartości odżywczych (…)
                                                          Więcej w numerze 32 Porad na zdrowie
                                                                                              dr Jacek Roik   
                                                                                                www.roik.pl    Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
.
 
Zmieniony ( 01.04.2015. )
 
Zmarszczki - niedożywienie komórek PDF Drukuj Email
Redaktor: Malgorzata Barnaś   
02.01.2015.
    Skóra starzeje się tak samo jak cały ludzki organizm, a także  często we wcześniejszym wieku, kiedy jest niedożywiona. Sucha i pomarszczona sprawia wrażenie postarzające. W każdym okresie życia jej wygład świadczy o stanie zdrowia całego człowieka. Fałdy i zagięcia na skórze występują z powodu niedożywienia komórek, kiedy skóra pozbawiona wody staje się mniej elastyczna, a jej komórki są mniej zdolne  do regeneracji. Z czasem zużywają się i słabiej funkcjonują również gruczoły potowe i łojowe, dostarczające skórze wodę i tłuszcz.
    Z wiekiem w tkankach skóry ubywa kolagenu i elastyny decydujących  o jej kondycji. Brak tych składników powoduje zwiotczenie tkanek. U osób w starszym wieku, zwłaszcza u kobiet po menopauzie, tworzą się podwójne podbródki, coraz głębsze bruzdy na twarzy i szyi, stopniowo na całym ciele. Utrata kolagenu spowodowana jest głównie przez wolne rodniki, powstające, gdy w codziennym pożywieniu brakuje składników odżywczych , przede wszystkim witamin A, B, C, E oraz antyoksydantów.
    Niekorzystnie na stan skóry wpływają potrawy smażone, wędzone, słodkie, alkohol, kawa, papierosy, tłuszcze, ocet, chemiczne dodatki w żywności. Dobroczynnie działają posty, dieta owocowo-warzywna, mycie twarzy źródlaną wodą. (…)
    Odżywczo na tkanki skóry działają alfa hydroksykwasy (AHA) czyli kwas glikolowy, mlekowy, cytrynowy - znajdujące się w owocach i nabiale. Przywracają skórze właściwą kwasowość, powodują naturalne, powolne złuszczanie się martwych komórek naskórka i nawilżają. Kwasy te używa się w kremach produkowanych przemysłowo. Najlepiej wykorzystać ich obecność, wykonując domowym sposobem kosmetyki. (…)    
                                                                Więcej w numerze 32 Porad na zdrowie
                                                                                                       Małgorzata Barnaś

 
Zmieniony ( 23.04.2015. )
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 16
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk