23.09.2017.
 
Nie lecz się sam! PDF Drukuj Email
Redaktor: Katarzyna Głos   
05.01.2016.
    Coraz częściej słyszymy o nadużywaniu przez Polaków leków i suplementów diety. Zachęcani przez reklamy sami próbujemy się leczyć środkami dostępnymi bez recepty. Nie zgadzamy się na chorobę, słabość, niedomaganie. Spożywamy specyfiki na różne dolegliwości, nie zastanawiając się nad ich przyczyną. Nie czytamy ulotek i z tego powodu często przekraczamy zalecane dawki leków. Jakie jest źródło tego zwyczaju i jakie są z tym związane zagrożenia?
      Od dawna mówi się, że „reklama jest dźwignią handlu”. Doskonale wiedzą o tym również firmy farmaceutyczne wydające miliony złotych na reklamy swoich wyrobów. Według raportów handlowych, w 2014 roku rynek reklamowy farmaceutyków wyniósł 870 mln zł, a w pierwszym kwartale roku 2015 ponad 262 mln zł. Mechanizm jest taki sam w przypadku reklam leków i suplementów diety. (…) Rocznie do szpitali w Polsce trafia nawet kilkaset osób po przedawkowaniu paracetamolu. Przyczynia się do tego również szeroka dostępność tych i podobnych środków poza apteką: w supermarketach, kioskach, nawet na stacjach benzynowych. W Szwecji, od listopada 2015 roku tabletki z paracetamolem są dostępne już tylko w aptekach!

Zmieniony ( 16.08.2016. )
Czytaj
 
Wszystkiemu winien stres PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
05.01.2016.
    Złe odżywianie, nadmierny wysiłek, toksyny pochodzące z żywności i ze środowiska naturalnego, predyspozycje genetyczne  - to tylko niektóre z przyczyn najczęściej spotykanych chorób. Jest jeszcze jedna, z jakiej najczęściej nie zdajemy sobie sprawy, a należąca do najgroźniejszych i najtrudniejszych do usunięcia. Jest nią stres.
    Długotrwałe napięcie psychiczne - zdenerwowanie, niepokój, zagrożenie, skłócenie - rujnująco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, hamuje działanie układu odpornościowego, przez co naraża organizm człowieka na choroby. Skutkiem przewlekłego stresu może być zawał serca, udar, ryzyko zachorowania na raka, opóźnienie gojenia się ran, długotrwałe stany zapalne, zwiększenie poziomu cholesterolu. Stres może spowodować tycie lub depresję, osłabienie pamięci. Może nasilić objawy cukrzycy, może też pogorszyć, wręcz uniemożliwić życie seksualne. W niektórych przypadkach długotrwały stres staje się przyczyną przedwczesnej śmierci
    Wiele osób cierpi na nadwagę spowodowaną tzw. zajadaniem stresu. Przyjemność jaką daje częste, zbędne jadanie ulubionych potraw, pomaga zagłuszyć trudny do udźwignięcia ciężar psychiczny. Badania amerykańskich naukowców wykazały ścisły związek ludzi mających nadwagę z częstymi stanami negatywnych emocji. Zestresowany człowiek często sięga po słodycze albo tłuste bądź słone przekąski. (…)
    
Zmieniony ( 11.04.2016. )
Czytaj
 
Jedzmy pokarmy całościowe PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Tomasz Nocuń   
05.01.2016.
    Zdrowe odżywianie jest oparte na spożywaniu całości pokarmowych a nie żywności przetworzonej czy suplementów pokarmowych. Całość pokarmowa to np. mąka razowa wytwarzana z całego ziarna. Natomiast biała mąka, wytwarzana z ziarna po odrzuceniu łuski zawierającej błonnik, witaminy, makro i mikroelementy oraz szereg innych związków, nie stanowi już całości pokarmowej. Im żywność roślinna bliższa jest naturalnej postaci, czyli jak najmniej przetwarzana (gotowana, rafinowana, utrwalana, granulowana, preparowana), tym większe są jej zalety zdrowotne. Każde przetwarzanie żywności prowadzi do jej zubożenia. Kiedy wytwarzamy cukier, skrobię czy oleje, tracimy wiele cennych składników: witaminy, mikroelementy, enzymy, błonnik, białka, niezbędne kwasy tłuszczowe itp. związki chemiczne. Odrzucamy większość ochronnych substancji. Np. biała mąka w porównaniu z razową traci 75 do 100% witamin i składników mineralnych, do 100 % błonnika i związków chemicznych.
    Innym przykładem jest wytwarzanie frytek, polegające na obraniu ziemniaków, pokrojeniu, usmażeniu, dodaniu soli, przypraw, barwników itp. środków chemicznych. Frytki mają więcej o 70 % tłuszczu, o 20% więcej soli, o połowę mniej węglowodanów, 1/ 3 zawartości błonnika, witamin i soli mineralnych niż ziemniak upieczony.
   
Zmieniony ( 04.04.2016. )
Czytaj
 
Zapalenie dróg moczowych PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Krzysztof Błecha   
05.01.2016.
    Stany zapalne dróg moczowych to bardzo częsta przyczyna chorób, których doświadczamy w szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Częściej na to schorzenie zapadają panie, a jest to związane z budową anatomiczną dróg moczowych, konkretnie z tym, iż cewka moczowa u kobiet jest krótsza. Taka budowa umożliwia łatwiejsze wniknięcie bakterii do układu moczowego, a trzeba wiedzieć, że droga wstępująca - czyli od cewki moczowej w górę dróg moczowych - to droga, którą bakterie dostają się do tego układu. Szacuje się, że co druga kobieta przeżyła w ciągu swojego życia co najmniej jeden raz zapalenie dróg moczowych, najczęściej to zapalenie toczyło się w obrębie pęcherza moczowego.
    Infekcje dróg moczowych dotyczą także mężczyzn. Zapalenie układu moczowego jest zdecydowanie częstsze u starszych mężczyzn, przede wszystkim tych, którzy mają powiększony gruczoł krokowy. Przerośnięta prostata utrudnia odpływ moczu, a gdy ten zalega w pęcherzu moczowym, łatwiej w nim dochodzi do namnażania bakterii.
   
Zmieniony ( 04.04.2016. )
Czytaj
 
Czy to jest jeszcze mleko? PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
05.01.2016.
    Na półkach sklepowych najczęściej można spotkać mleko oznakowane na etykietce literami UHT. Czy na pewno biały płyn w kartonach to jeszcze mleko?
    Sterylizacja UHT  jest stosowana przez wszystkie zakłady mleczarskie oprócz ekologicznych UHT jest skrótem (ang. ultra high temperature) oznaczającym najwyższą temperaturę, do jakiej podgrzewa się mleko, żeby zlikwidować drobnoustroje chorobotwórcze. Proces ten polega na ogrzaniu mleka na kilka sekund parą wodną o temperaturze 135 -160 °C. Następnie mleko jest szybko schładzane do 20 °C i poddane homogenizacji.
    Krótkotrwała pasteryzacja powoduje to, że w mleku zamiera życie biologiczne, dlatego ma ono długi okres przydatności, do pół roku. Zawartość białego płynu znacznie różni się od wyjściowego surowca. W mleku UHT nie ma witamin m.in. z grupy B, wapń staje się nieprzyswajalny, trudne do strawienia są białka, zmieniona jest struktura cząsteczek mleka.
Zmieniony ( 19.04.2016. )
Czytaj
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 18
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk