21.01.2018.
 
Dieta potwierdzona Noblem PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Łuczkowska   
06.10.2017.
    W 2016 roku nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii otrzymał Japończyk prof. Yoshinori Oshumil. Odkrył on mechanizm autofagii (autofagocytozy), polegającej na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury.
     „Ten proces występuje u wszystkich organizmów zawierających jądro komórkowe. Odbywa się w komórkach zdrowych i patologicznych. Mechanizm ten jest wykorzystywany szczególnie w okresie niedoboru substancji odżywczych. Komórka podtrzymuje wtedy głównie procesy niezbędne do życia, a energię pozyskuje ze zbędnych elementów.” Ten cytat z uzasadnienia Komisji Noblowskiej daje dużo do myślenia, zwłaszcza stosującym głodówki lecznicze, także  tym, którzy boją się poszczenia lub wręcz są temu przeciwni.
 
Zmieniony ( 09.01.2018. )
Czytaj
 
Inhalacje przy tężniach PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Urszula Gołaszewska   
06.10.2017.
    Tężnie – atrakcje turystyczne będące urządzeniami leczniczymi, które spotykaliśmy wyłącznie w uzdrowiskach np. w Ciechocinku, Inowrocławiu lub Konstancinie, powstają także w innych miejscowościach. Czy chodzi tu tylko o atrakcję turystyczną?
    W XVII – XVII wieku tężnie budowano w celu warzenia soli. Podczas tego procesu zauważono, że w ich pobliżu specyficzny mikroklimat pozytywnie wpływa na drogi oddechowe a tym samym i zdrowie. Rozwój balneologii oraz nowe metody pozyskiwania soli przyczyniły się w XIX wieku do wykorzystania i budowania tężni jako naturalnych inhalatoriów. W 1824 r. rozpoczęto w Ciechocinku budowę największych do dnia dzisiejszego tężni w Europie. Mają łącznie 1741,5 m długości i 15,8 m wysokości. Świerkowo-sosnowa konstrukcja zamocowana na dębowych palach, wypełniona jest tarniną. Spływająca po niej solanka, pod wpływem wiatru i promieni słonecznych paruje, wytwarzając wokół zdrowotny mikroklimat. Aerosol wokół tężni zawiera szereg pierwiastków m.in. jod, brom, wapń, magnez, bar, mangan, bromek, i itp., oczyszczających błonę śluzową górnych i dolnych dróg oddechowych oraz uzupełniających niedobory minerałów w organizmie.(…)
  
Zmieniony ( 09.01.2018. )
Czytaj
 
Jak przeżyć menopauzę PDF Drukuj Email
Redaktor: lek.med. Tomasz Nocuń   
06.10.2017.
    Pojęcie menopauzy oznacza ostatnią w życiu kobiety miesiączkę, po której następuje co najmniej sześciomiesięczna przerwa. Okres okołomenopauzalny nazywany jest przekwitaniem lub klimakterium. Dzieli się go na peremenopauzę (kilka lat przed menopauzą) i postmenopauzę (kilka lat po menopauzie). W czasie premenopauzy poziom estrogenu stopniowo obniża się, osiągając 40 – 60 % wartości z czasu poprzedzającego zmiany klimakteryjne. W tym samym czasie poziom progesteronu spada do zaledwie 1/120 normalnego poziomu, czyli niemal do zera. Wobec braku progesteronu, głównym problemem staje się dominacja estrogenu. Ostatnią rzeczą jakiej potrzebuje wówczas kobieta jest estrogen.
   Odczuwalne objawy
   Podczas klimakterium część kobiet skarży się na dolegliwości, jak: bóle głowy, bóle mięśni, brak koncentracji, kołatanie serca, osteoporozę, owłosienie twarzy, przyrost wagi, spadek libido, uderzenia gorąca, wypadanie włosów, zaburzenia pamięci, bezsenność, zmarszczenie skóry, zmęczenie, zmienność nastroju, drażliwość.
Wygasanie pracy jajników w czasie premenopauzy powoduje m.in. zmiany w drogach przemian hormonów w nadnerczach. Przemiany zachodzą przez łańcuch, który faworyzuje androgeny (najbardziej aktywny jest testosteron). Dochodzi do nadmiaru androgenów w organizmie kobiety. Powoduje to np. łysienie  typu męskiego, wzrost owłosienia twarzy i ciała.
  
Zmieniony ( 09.01.2018. )
Czytaj
 
Floroterapia- kwiat magnolii lekarskiej PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Henryk Różański   
06.10.2017.
    Rodzaj magnolia obejmuje około 100 gatunków drzew i krzewów występujących w południowo-wschodniej Azji, Ameryce Północnej i Środkowej, a także w Ameryce Południowej. Sadzone są często w Europie i innych regionach świata w celach ozdobnych i leczniczych. W naszych warunkach możliwa jest uprawa nielicznych gatunków o opadających liściach.
    W ziołolecznictwie wykorzystywane są różne gatunki magnolii. Największe znaczenie mają: Magnolia acuminata L. – magnolia drzewiasta (Ameryka Północna), Magnolia biondii Pamp.  (M.  Fargesii) - magnolia chińska (Chiny), Magnolia denudata Desr. (Magnolia conspicua, M. yulan) – magnolia naga (Chiny, Japonia), Magnolia glauca L. (Magnolia fragrans, Magnolia virginiana) – magnolia wirginijska (Ameryka Północna, Europa Południowa i Środkowa), Magnolia grandiflora L. – magnolia wielkokwiatowa (Północna Karolina, Floryda, Teksas) oraz Magnolia officinalis Rehd. et Wils. – magnolia lekarska (Chiny).
    Surowcem zielarskim są: kwiat, pączek kwiatowy i kora, rzadko owoc i gałązki. Z kwiatów, przy pomocy destylacji z parą wodną, otrzymuje się olejek magnoliowy. Zebrane kwiaty należy suszyć w temperaturze pokojowej, z dala od promieni słonecznych. Powinny być zbierane świeżo rozkwitłe. Kora i gałązki mogą być pozyskiwane jesienią lub wiosną. (…)
    Kora magnolii w tradycyjnej medycynie Japonii i Chin używana była w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych (zaburzenia trawienne, nieżyty, biegunka, nadmierne skurcze, wzdęcia, bóle), chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego, duszności, chorób gorączkowych, nerwic, rozedmy płuc, przeziębienia, bólu głowy oraz uporczywego kaszlu. Prof. Karl Hiller i prof. Matthias F. Melzig (2010 r.) wśród zastosowań wymienili również udar mózgu. Kwiaty zalecane są przy katarze, złym samopoczuciu, ogólnym osłabieniu, uczuciu duszności i kołataniu serca. Magnolia (kora, liście, gałązki) działają przeciwbólowo, szczególnie przy nerwobólach i mięśniobólach.(…)
    Dr Gazmend Skenderi (2009 r.) opisał właściwości lecznicze pączków kwiatowych różnych gatunków magnolii. Pączki kwiatowe wszystkich gatunków zawierają alkaloidy izochinolinowe, lignany i olejek eteryczny bogaty w cyneol, eugenol, terpinen-4-ol oraz cytral. Przetwory z pączków działają przeciwalergicznie (antyhistaminowo), przeciwbólowo, znieczulająco, hipotensyjnie (obniżają ciśnienie tętnicze krwi), przeciwwirusowo (…)
                                     Więcej w numerze 43 Porad na zdrowie

                                                                       dr Henryk Różański


Zmieniony ( 09.01.2018. )
 
Cholesterol nie taki straszny PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
06.10.2017.
    Oficjalnie medycyna twierdzi, że miażdżyca wynika z nagromadzenia cholesterolu w ścianach tętnic, dlatego trzeba obniżać jego poziom. A jak jest naprawdę?  W 2009 r. w „American Heart Journal” opublikowano wyniki obserwacji naukowych, podczas których w amerykańskich szpitalach przebadano 137 tys. pacjentów z zawałem serca. Prawie 3 / 4 z nich miało „normalny” poziom cholesterolu. W Framingham k. Harvardu od wielu lat prowadzone są badania na temat przyczyn chorób układu krążenia. Naukowcy udowodnili, że do głównych czynników zwiększających ryzyko tych chorób należy cukrzyca. Jako drugą przyczynę, w 1977 r. dodano cholesterol. Przy okazji naukowcy udowodnili ochronne działanie podwyższonego poziomu HDL.
   Od około 20. lat panuje tendencja obniżania poziomu cholesterolu. Najpierw normą było, gdy poziom cholesterolu całkowitego wynosił poniżej 300 mg/dl. Obecnie Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne ustaliło normę, że poziom cholesterolu LDL nie powinien przekraczać 115 mg/dl. Obniżenie normy oznacza, że przybyło osób leczących się statynami. A przecież ustalone wartości nie mają podstaw! W Annals of Internal Medicine opublikowano artykuł z przeglądem badań naukowych pokazujący, że normy te nie mają uzasadnienia. Dr Hanlan Krumholz, kardiolog z Uniwersytetu Yale twierdzi, że „należy przestać ustawiać ludziom poziom cholesterolu LDL, do jakiego mają dążyć”. „Jeśli masz zdrowe tętnice i serce, nie obchodzi mnie, jaki masz poziom LDL ani ciśnienie krwi” - uważa Jay Cohn, kardiolog z University of Minnesota w Minneapolis.
    Cholesterol nie jest więc najważniejszym zagrożeniem dla układu krążenia. Za to jest niezbędny dla organizmu - do budowy ścian komórkowych i produkcji hormonów, do tworzenia koenzymu Q10 – najsilniejszego antyoksydanta, również DHEA (dehydroepiandrosteronu), który ma działanie przeciwstarzeniowe. Bez niego niemożliwa byłaby komunikacja międzykomórkowa. (…)
    Profilaktyka chorób układu krążenia
•    Zastąpienie żywności przetworzonej, sztucznej, produktami pełnowartościowymi, świeżymi, jak najmniej przetwarzanymi, ekologicznymi.
•    Zwiększenie spożycia zdrowych tłuszczów: awokado, ryby, jaja, masło ekologiczne, olej rzepakowy ekologiczny tłoczony na zimno, oliwa z oliwek.
•    Dbałość o wskaźnik omega-3 / omega-6. Powinien wynosić minimum 1:1, a maksimum 1:5,
•    Ruch    
    Nie cholesterol, a homocysteina
    Zamiast martwić się wysokim cholesterolem, powinno się kontrolować poziom homocysteiny(…)
                                                   Więcej w numerze 43 Porad na zdrowie                                                       
 
                                                                                  oprac.Krzysztof Kamiński
   


    
Zmieniony ( 12.01.2018. )
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 9 z 17
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk