26.07.2014.
 
Jagody w ogrodzie PDF Drukuj Email
Redaktor: Maria Skrzeczkowska   
11.10.2010.
   Zawsze marzyłam, żeby posiadać w ogrodzie jagody, które mogę zrywać bez wyjazdu do lasu. Moje pragnienie zrealizowałam, kiedy posadziłam jagodę kamczacką (suchodrzew jadalny) - oryginalny i długowieczny krzew liściasty o pokroju prawie kulistym. Rośnie wolno i dorasta do około 1,5 m wysokości. Krzewy wyglądają atrakcyjnie na przedwiośniu, kiedy obsypują się żółtymi kwiatami. Owocem jest owalna jagoda barwy niebiesko-granatowej z woskowym nalotem. Owoce mają smak kwaśno-słodki, podobny do jagody leśnej, jednak są większe, zwłaszcza nowe odmiany polskie. Są zasobne w składniki odżywcze: witaminy i składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan) i dzięki nim korzystnie wpływają na organizm człowieka, ogólnie wzmacniająco i odtruwająco. 

    Jagoda kamczacka nie ma szczególnych wymagań w uprawie. W ogrodzie mam ziemię VI klasy, a więc słabą, a jagody plonują niezawodnie każdego roku. Jednak sadząc krzewy do gruntu przygotowuję podłoże: wykopuję większy dołek i wsypuję ziemię kompostową. Jagoda kamczacka, jak większość roślin, lubi stanowiska słoneczne do lekko zacienionych. Jest wytrzymała na mrozy w okresie zimowym, a na przedwiośniu kwiaty nie przemarzają nawet przy temperaturze minus 8 st. C. Krzewy rosną wolno, o szerokim pokroju na boki, dlatego ich rozstawa winna wnosić co najmniej 1,5 m. Do uzyskania owoców niezbędne są krzewy przynajmniej dwóch odmian. Ja mam osiem. Kupione w doniczkach z dobrze przerośniętą bryłą korzeniową możemy sadzić wiosną, także latem, jednak w upalne i suche dni należy je podlewać. Pochodzenie jagody kamczackiej to Syberia, a Sadowniczy Zakład Doświadczalny w Brzeznej (woj. małopolskie) wyhodował polskie odmiany: Atut i Duet i stamtąd je otrzymałam. Te mają duże owoce, które dojrzewają w czerwcu i nie opadają w okresie zbiorów.

    Pielęgnacja krzewów nie jest pracochłonna, a cięcia formujące krzewy wymagają dopiero od około piątego roku po posadzeniu. Jagoda kamczacka jest odporna na choroby i szkodniki, więc nie wymaga oprysków. Moich krzewów jeszcze nie opryskiwałam, a rosną już ponad 10 lat. Owoce dojrzewają wcześnie, bo zaczynają pod koniec maja, a gdy rośnie kilka odmian, owoce można zbierać nawet do lipca. Robię z nich też przetwory: kompoty, owoce z miodem i nalewki. Owoce wkładam na przemian z miodem do dużego słoja, zakręcam i stawiam w ciepłym pomieszczeniu na co najmniej miesiąc, potem są leczniczym przysmakiem(…)

 Więcej w numerze 15 Porad na zdrowie

                                                                                                                  Maria Skrzeczkowska

Zmieniony ( 08.01.2011. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk