18.12.2014.
 
Kozie mleko - delikates i lekarstwo PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Miklar   
07.04.2011.
     Wspominając dawne czasy, odnajdujemy opowieści starszych osób, którym dzieciństwo kojarzy się z pajdą razowego chleba popijanego kozim mlekiem. Rzeczywiście, dawno temu zajmowało ono poczesne miejsce w jadłospisie wielu rodzin i niekoniecznie tych najbiedniejszych. Uważano je za bardzo wartościowe i pomocne w leczeniu wielu schorzeń, dlatego chętnie karmiono nim dzieci, ludzi chorych i w podeszłym wieku. Z czasem sytuacja zaczęła się diametralnie zmieniać. W gospodarstwach pojawiło się coraz więcej krów, co stanowiło symbol rozwoju i dostatku. Dodatkowo zaczęto lansować tezę o rzekomej szkodliwości, a wręcz rakotwórczym działaniu koziego mleka.  Wszystkie te czynniki w dość krótkim czasie doprowadziły do drastycznego spadku pogłowia kóz w Polsce. W ten sposób to inteligentne i mało kłopotliwe zwierzę, przystosowane do życia w prostych, naturalnych warunkach, dostarczające jednego z najbardziej wartościowych produktów spożywczych, zaczęło powoli znikać z krajobrazu polskiej wsi. Dopiero kiedy zaczęto coraz głośniej mówić o rolnictwie ekologicznym i zdrowej żywności, rehabilitowano kozę, a jej mleko pomału wracało do łask. Szczególnie ci „alergiczni”: konsumenci przekonali się dość szybko, że absolutnie nie ma żadnych powodów, by wierzyć w mity o szkodliwości koziego mleka. Ponieważ zwierzęta te zawsze odżywiały się bardzo naturalnie, pałaszując ogromne ilości najprzeróżniejszych traw, ziół, nie gardząc nawet gałęziami drzew, ich mleko posiada ogromne walory zdrowotne. Zasobne w witaminy, sole mineralne, wartościowe białka i tłuszcze, jest łatwostrawne, przeciwdziała przekwaszeniu, przez co dobrze tolerują je chorzy na żołądek czy neurodermitis (atopowe zapalenie skóry). Stanowi też obok mleka owczego dobrą alternatywę dla osób (nie wszystkich) uczulonych na mleko krowie. Ze względu na to, że jest dobrze przyswajalne, reguluje florę bakteryjną jelit, jednocześnie wzmacnia odporność, poleca się je szczególnie dzieciom oraz rekonwalescentom. Słynna Hildegarda von Binden uważała kozie mleko za jeden z najlepszych środków przeciw astmie, zalecając spożywanie około 1 litra dziennie. Zaś lekarze naturaliści propagują terapię kozim mlekiem w przypadku schorzeń jelit, żołądka, nerek, a przede wszystkim wątroby. (…) Jolanta Miklar Więcej w numerze 17 Porad na zdrowie
Zmieniony ( 04.10.2011. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk