Strona główna arrow Kontakt  
23.08.2014.
 
Sposoby wzmacniania odporności PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
28.07.2007.

      Większość dorosłych, a szczególnie dzieci, w okresie wiosennym, a także jesienno – zimowym, staje się podatnym na wszelkiego rodzaju przeziębienia, grypę, anginę. Są tacy, którzy o każdej porze roku i przy każdej okazji zapadają na panujące w otoczeniu choroby. Osłabienie naturalnej odporności objawia się również np. uczuleniem na wiosenne pyłki kwiatów czy obecność psa lub kota – co przez wieki nie przeszkadzało ludziom, których organizm powinien być obojętny na te czynniki.
      Uczeni ze świata medycyny wskazują jako przyczyny tego stanu: zmiany genetyczne człowieka spowodowane przez życie w środowisku zanieczyszczonym przez przemysł, odżywianie produktami zawierającymi szkodliwe związki chemiczne, przemęczenie, stresy, używki, stosowanie antybiotyków, zły model odżywiania i tryb życia (brak ruchu). 
Jakiekolwiek by były prawdziwe tego przyczyny, trzeba szukać sposobów na wzmacnianie mechanizmów obronnych organizmu. Poznajmy najprostsze, oferowane przez aptekę natury. Leki z łąk Jednym z cenniejszych ziół o znaczeniu immunologicznym jest Jeżówka purpurowa (Echinacea purpure). Nalewkę z jeżówki najlepiej używać już w okresie zagrożenia, jesienią, gdy występuje prawdopodobieństwo przeziębienia lub zarażenia się grypą, katarem itp. Zażywana w czasie choroby, znacząco wspomaga inne środki lecznicze. Stosowanymi w leczeniu przeziębień, także zapobiegawczo, są rozgrzewające napary z kwiatostanu lipy i czarnego bzu. Należy równocześnie pić, bogatą w wit. C herbatkę z dzikiej róży. Profilaktycznie stosować: 1 łyżkę kwiatu lipy i 1 łyżkę kwiatu czarnego bzu zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić, podzielić na kilka porcji i pić w ciągu dnia. Taką kurację pobudzającą naturalne siły odpornościowe warto przeprowadzić w okresach spodziewanej infekcji, wiosną i jesienią. Taką samą herbatkę pij się na gorąco, 3 razy dziennie, po wystąpieniu pierwszych objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Cennym środkiem wzmacniającym jest miód. Zawarte w nim witaminy, węglowodany, makro i mikroelementy oraz enzymy mobilizują organizm, pobudzają reakcje wiążące i neutralizujące toksyny. Miód podnosi siły obronne przeciw szkodliwemu działaniu wirusów, bakterii i trucizn wchłanianych z zanieczyszczonego środowiska, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Można go podawać niemowlętom, dzieciom i dorosłym, w tym chorym na cukrzycę. (O miodach pisaliśmy w pierwszym numerze „Porad”). Innym lekiem uodparniającym z ula jest propolis. Ma wyjątkowe działanie, dzięki synergicznemu działaniu zawartych w nim czynnych związków. Jest środkiem bakteriostatycznym, przeciwzapalnym, wychwytującym wolne rodniki. Zapobiegawczo i leczniczo: 3 razy dziennie 20 do 30 kropli etanolowego wyciągu, w niewielkiej ilości wody. Można dosłodzić miodem. W razie stanu zapalnego gardła, skutecznie działa płukanie go nalewką propolisową – łyżeczką na pól szklanki letniej wody. Podobnie jak propolis, można stosować Zioła szwedzkie lub nalewkę bursztynową. Tej ostatniej, jako środka zapobiegającego infekcjom, wystarczy dodać kilka kropel do herbaty rano i wieczorem. Z aloesu otrzymuje się podnoszący odporność, wodny wyciąg: biostyminę. Jest bogaty w witaminy i związki aktywizujące. Franciszkanin C. A. Klimuszko radzi sporządzać domowym sposobem winko aloesowe, przywracające siły witalne: Aloes, przynajmniej 5 letni, przed ścięciem przez 10 dni nie podlewać. Liście oczyścić, ściąć i zawinięte lekko w papier, położyć w ciemnej piwnicy na 5 dni. Następnie zemleć w młynku do mięsa lub wycisnąć sok. Wlać do słoika, dodać taką samą ilość objętościową miodu, dolać tyle czerwonego wina ile zajmuje sok z miodem. Lekko wymieszać, nakryć pokrywką, lecz nie hermetycznie, postawić w ciemnym miejscu na 12 dni. Potem wymieszać, rozlać do ciemnych butelek i lekko zatkać. Stosować: w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed posiłkiem, w drugim i następnych tygodniach – po łyżce stołowej, 3 razy dziennie przed posiłkiem. Do wzmacniających należą preparaty: Esberitox N (suchy wyciąg z żywotnika, korzenia indygo i jeżówki), Padma 28 – tabletki z 20 wysuszonych i zmielonych ziół z Indii, Himalajów oraz ekologicznych plantacji europejskich, mające właściwości immunomodulujące, także przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe. Podobnie mobilizująco na organizm działają preparaty z korzenia Żeń-szenia. Naturalnym antybiotykiem, polecanym nie tylko na jesienne infekcje, jest czosnek. Można go dodawać do większości potraw. Można też zrobić z niego nalewkę spirytusową i przeprowadzić kurację w okresach zagrożeń grypowych. Pomocne są również tabletki czosnkowe, nie pozostawiające charakterystycznego zapachu. Ważne dodatki O naturalnej obronności organizmu decydują w dużym stopniu witaminy (B6, C, E) i mikroelementy (cynk, selen, żelazo, magnez), szczególnie więc w okresie jesienno- zimowym należy zadbać o bogatą dietę - jeść dużo owoców i surówek warzywnych, pić naturalne soki. W codziennym jadłospisie powinno być więcej roślin korzeniowych. Nie żałujmy natki zielonej pietruszki, selerów, porów, sałaty oraz kapusty. Zalecana jest kuracja wzmacniająca czosnkiem, z którego można sporządzić nalewkę. Korzystne jest też jadanie cebuli, nasion słonecznika, orzechów, pestek dyni, a od października jałowca (2-3 jagody rano). Jesienią pijmy herbatki witaminowe z dzikiej róży, berberysu i z rokitnika. Na kondycję zdrowotną wpływa obecność w pokarmach tzw. ciał balastowych, czyli składników roślin, nietrawionych przez nasz organizm. Chronią one przed chorobami serca, jelit, zwiększonym poziomem cholesterolu, niedomaganiem wątroby, cukrzycą, nadwagą, nowotworami. Ciała balastowe to składniki pokarmów. W skrócie dzielą się na: celulozy (m.in. występujące w warzywach kapustnych i skórce owoców), pektyny (składniki ścianek komórkowych roślin) i ligniny (zdrewniałe części roślin). Wzmocnieniu układu odpornościowego służą tzw. suplementy odżywcze, jak Flavon - koncentrat soków owocowych, zawierający przeciwutleniacze. Podobne efekty dają, stosowane według przepisów, rośliny peruwiańskie – Maca i Vicacora, dostępne także w Polsce, np. w tabletkach. Zimny wychów lepszy Wypróbowanym sposobem na jesienno – zimowe uodpornienie jest hartowanie ciała(...) Opracował: Krzysztof Kamiński Więcej w numerze 2 Porad na zdrowie
Zmieniony ( 15.07.2010. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk