16.07.2020.
 
Nalewka czosnkowa PDF Drukuj Email
Redaktor: Marek Ellnain   
05.01.2013.
     Czosnek jest jednym z warzyw najpopularniejszych nie tylko w Polsce ale i w całej Europie. Jest stosowany powszechnie jako przyprawa nadająca smak i zapach potrawom. Niektóre kuchnie, jak np. toskańska, bez czosnku utraciłyby swój niepowtarzalny charakter. Czosnek nie tylko dodaje potrawom charakterystycznego smaku i zapachu. To także skuteczny lek w terapii i profilaktyce wielu schorzeń. Naukowcy już dawno udowodnili przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne jego działanie. Literatura donosi o właściwościach czosnku stymulujących układ odpornościowy. Regularnie zażywany czosnek w postaci świeżej czy różnego rodzaju przetworów jest doskonałym środkiem obniżającym ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu oraz zapobiegającym infekcjom górnych dróg oddechowych. 
n Nie każdy może stosować czosnek bezkrytycznie. U niektórych osób spożywanie tej rośliny oraz przetworów z niej sporządzonych może spowodować wystąpienie poważnych skutków niepożądanych. Dotyczy to osób z istniejącym uszkodzeniem wątroby. Nadmierne spożywanie czosnku może ten stan pogłębiać i doprowadzić do niewydolności tego narządu.(…) Amatorom wyrobu domowych nalewek i innych trunków, chcę zaproponować przygotowanie nalewki czosnkowej, zwanej czasem tybetańską. W celu jej przygotowania będziemy potrzebować kilka świeżych, dokładnie pokrojonych ząbków czosnku oraz pół litra wódki o mocy 40 - 50%. Posiekane drobno ząbki umieszczamy w szklanym słoju i zalewamy wódką. Całość, po dokładnym zamieszaniu ustawiamy w ciepłym i suchym miejscu. Po upływie niecałych dwóch tygodni nalewka jest gotowa. Należy teraz przefiltrować ją przez gazę lub bibułę filtracyjną i przelać do małych butelek. Tak sporządzony trunek można przyjmować na dwa sposoby(…) Więcej w numerze 24 Porad na zdrowie Marek Ellnain
Zmieniony ( 16.04.2013. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk