16.07.2020.
 
Certyfikaty kosmetyków naturalnych PDF Drukuj Email
Redaktor: Joanna Anglart-Różańska   
03.07.2013.
    W ostatnich latach wśród konsumenckiej grupy nastąpił znaczny wzrost świadomości w zakresie stosowania produktów naturalnych oraz organicznych. Moda i chęć używania produktów zgodnych z naturą ma miejsce przede wszystkim wśród osób dobrze wykształconych, aktywnych zawodowo, dbających o zdrowie, wrażliwych na środowisko naturalne oraz świadomych konsekwencji nieprawidłowego wykorzystywania zasobów ziemskich. W odpowiedzi na potrzeby takich konsumentów na rynku pojawiają się ekologiczne produkty spożywcze, sprzęt elektryczny i elektroniczny wykorzystujące zasoby odnawialne oraz minimalizujący kurczące się zasoby, a także wykorzystujące nowoczesne rozwiązania z sortowaniem, ponownym uzyskaniem, przetwarzaniem i użyciem odpadów. Nabywcy towarów mają do wyboru np. artykuły żywnościowe z ekologicznych upraw, samochody hybrydowe, pralki i zmywarki o niskim zużyciu wody, lodówki i żarówki o niskim zużyciu energii, ubrania wykonane z materiałów pochodzących z ekologicznych plantacji bawełny, także kosmetyki, jakich składniki są bezpieczne dla skóry i dla środowiska naturalnego.

         Jeszcze kilka lat temu nie precyzowano określenia kosmetyk naturalny. Dynamiczna globalizacja oraz związana z nią potrzeba wprowadzenia wspólnych europejskich standardów, spowodowała powstanie pierwszych wytycznych określających pojęcie kosmetyku naturalnego. Definicję takiego oraz instrukcje dla produkcji, marketingu i oznakowania kosmetyków naturalnych opracował Komitet Ekspertów Produktów Kosmetycznych przy Komitecie Zdrowia Publicznego Rady Europy w 2000 roku.  

Zgodnie ze wskazówkami, kosmetyk naturalny jest produktem otrzymanym ze składników pochodzenia naturalnego (roślinnego, zwierzęcego, mineralnego), uzyskanym metodami fizycznymi (np. tłoczenie, ekstrakcja, filtracja, destylacja, suszenie itp.), mikrobiologicznymi lub enzymatycznymi. Substancje pochodzenia roślinnego powinny pochodzić z kontrolowanych ekologicznych upraw, a składniki pochodzenia zwierzęcego powinny być pozyskiwane w sposób nieszkodzący organizmom. Obok wyżej wspomnianych założeń, istotne jest to, by w składzie kosmetyku naturalnego nie było substancji zagrażających zdrowiu, czyli m.in: pochodnych ropy naftowej, silikonów, aromatów i barwników syntetycznych, nienaturalnych konserwantów, (parabenów), sztucznych zapachów i innych. Wytyczne Komitetu Ekspertów Produktów Kosmetycznych stały się podstawą do wprowadzenia różnych systemów certyfikacji kosmetyków naturalnych. (..) Więcej w numerze 26b Porad na zdrowie Joanna Anglart-Różańska
Zmieniony ( 25.09.2013. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk