12.07.2020.
 
Probiotyki - dlaczego ich potrzebujemy PDF Drukuj Email
Redaktor: Jędrzej Soporowski   
01.04.2014.
   Według FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych d.s. Wyżywienia i Rolnictwa) oraz WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Ten wpływ musi być udowodniony badaniami. Jeśli tak jest, przyjmuje się, że efekt leczniczy wywiera minimalna dawka od 106 jtk/g do 108 jtk/g (ilość żywych bakterii w 1 gramie preparatu).           Prozaicznie ujmując, probiotyki są naturalnym składnikiem flory jelitowej. Ważne, aby zachowywać ich odpowiednio wysoki poziom w przewodzie pokarmowym, także różnorodność grup i szczepów. Dzięki temu możemy unikać dysbiosy pożytecznej flory bakteryjnej, której harmonia pozytywnie wpływa na barierę mikrobiologiczną przed patogenami i pośrednio na układ odpornościowy. 
     Samo słowo probiotyki, chociaż coraz więcej się mówi o ich znaczeniu, nie jest znane większości z nas. A szkoda, ponieważ pozytywny wpływ dobrych bakterii na zdrowie jest ważny. Nawet osoby dbające o zdrowy styl życia mało o nich wiedzą. Już więcej wiemy o tym, że maślanka, kwaśne mleko, kefiry i jogurty mają bakterie służące zdrowiu. Popularnością cieszą się też kiszone ogórki, kiszona kapusta, a o znajdujących się w tych produktach bakteriach fermentujących i ich dobroczynnym wpływie na organizm wiemy od swoich przodków już do starożytności. Dzisiaj jednak dostępna maślanka jest tą prawdziwą tylko z nazwy; kiszone ogórki i kiszona kapusta są kwaszone przemysłowo, nie zawierają pożytecznej flory bakteryjnej, o jaką nam chodzi. Chętnie przytacza się Hipokratesa, który przypisywał kwaśnemu mleku właściwości lecznicze w chorobach żołądka. Współcześnie zwrócił na nie uwagę francuski chemik i prekursor mikrobiologii L. Pasteur dowodząc, że fermentację mleka powodują odpowiednie drobnoustroje. Rosyjski mikrobiolog Ilja Miecznikow, laureat nagrody Nobla z medycyny, jako pierwszy udowodnił, że spożywanie kwaśnego mleka i kefirów wraz ze znajdującymi się w nich bakteriami fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. (…)
         Dlaczego tak potrzebne są probiotyki? Przede wszystkim po to, by zachować  mikrobiologiczną równowagę i harmonie w naszych trzewiach. Przewaga i dominacja w organizmie bakterii prozdrowotnych, to podstawowa ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi (…)
                                                                                    Więcej w numerze 20 Porad na zdrowie
                                                                                                                  Jędrzej Soporowski




Zmieniony ( 07.07.2014. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk