Strona główna arrow Szukaj  
20.10.2018.
 
Dereniówka PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Marek Ellnain   
04.10.2014.
Dereń właściwy (Cornus mas), zwany dereniem jadalnym, jest rośliną ozdobną, chętnie sadzoną w parkach i ogrodach. Dawniej jego owoce wykorzystywano głównie do sporządzania takich smakowitych przetworów jak nalewki, dżemy, konfitury czy syropy. Chciałbym zaproponować sporządzenie nalewki dereniowej. Z góry nadmieniam, iż przepisów na ten trunek jest wiele i tylko od Ciebie drogi Czytelniku będzie zależeć jaki wybierzesz i jak go ocenisz. Sam miałem okazję próbować nalewek sporządzonych według niżej podanych receptur. Obie oceniam jako wyjątkowo dobre. 
Przepis 1
Nalewka ta nie jest właściwie nalewką sensu stricte, a fermentowanym napojem niskoalkoholowym z owoców derenia jadalnego. Do wykonania tego trunku będziemy potrzebować sok z owoców derenia, cukier oraz drożdże winiarskie używane do fermentacji win białych (typ „malaga”), względnie drożdże uniwersalne. Sok musi być sporządzony z owoców świeżych, mocno dojrzałych. Można ewentualnie zakupić sok gotowy, jednak trzeba się upewnić, że nie zawiera cukru, konserwantów i innych substancji pomocniczych. Sok z derenia, w ilości ok 2 l, przelewamy do małego balonu lub pojemnika fermentacyjnego i dodajemy cukier (…)

                     Więcej w numerze 31 Porad na zdrowie
                                      dr Marek Ellnain


Zmieniony ( 02.01.2015. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk