12.07.2020.
 
Rokitnik - czy naprawdę taki zwyczajny? PDF Drukuj Email
Redaktor: Katarzyna Głos   
09.07.2015.
     Pierwsze wzmianki o tej roślinie pochodzą z zapisów tradycyjnej medycyny chińskiej. Pierwotnie występował on właśnie w Chinach, Mongolii oraz w Rosji. Do Europy, jak podaje legenda, został sprowadzony przez Aleksandra Wielkiego, który zauważył korzystne skutki spożywania owoców przez konie wojowników. Mówi o tym łacińska nazwa rośliny: rokitnik zwyczajny, inaczej rokitnik pospolity – Hippophae rhamnoides L. (hippos-koń, phaos-błyszczący). Nazywają go też: „złoto Syberii”, „oblepicha”, „rosyjski ananas”. Skąd się wzięły te przydomki i jaki jest naprawdę ten rokitnik zwyczajny?(…)
 Właściwości lecznicze
   Rokitnik był znany już od wieków w tradycyjnej medycynie. Zarówno owoce, jak i liście były stosowane w chorobach skóry, żołądka, w przypadku anemii i szkorbutu oraz jako środek odżywczy przy niedożywieniu. Badania nad właściwościami rokitnika jako pierwsi podjęli Rosjanie w latach 40. ub. w. Wtedy też założono pierwszy zakład przetwórczy tych owoców. Wyprodukowane przetwory wzbogacały dietę rosyjskich kosmonautów i stanowiły ochronę przed promieniowaniem kosmicznym. Dużą popularność rokitnik zyskał po wybuchu w elektrowni w Czarnobylu w 1986 roku, jako środek niwelujący skutki choroby popromiennej.
     Analiza składu owoców pokazuje, że są one niezwykle cennym źródłem witamin. Przede wszystkim witaminy C. Barwa owoców świadczy o obecności karotenoidów, pochodnych witaminy A takich jak: karoten, likopen, zeaksantyna. Olej z nasion rokitnika zawiera 100 -180mg/100g karotenoidów. (…) Owoce rokitnika są też doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość może przekroczyć nawet 50 % składu całego oleju.
      Bogaty zestaw związków czynnych świadczy o wielu korzystnych właściwościach zdrowotnych rokitnika. Dobroczynny wpływ na skórę i błony śluzowe wykazuje olej. Może być stosowany w przypadku trudno gojących się ran, oparzeń, odmrożeń, odleżyn, a także uszkodzeń po radioterapii.
Na serce i nie tylko
     Wyciąg z owoców rokitnika może być stosowany w  profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Badania przeprowadzone w Chinach potwierdzają, że codzienne spożywanie frakcji flawonoidowej z owoców rokitnika, przez osoby z chorobą niedokrwienną serca, powodowały u nich poprawę funkcjonowania mięśnia sercowego, także zmniejszała się skłonność do zawałów. Poza tym olej z rokitnika, ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, działa przeciwzakrzepowo. (…)
                                                                Więcej w numerze 34 Porad na zdrowie
                                                                                    mgr farm. Katarzyna Głos
    



Zmieniony ( 06.10.2015. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk