12.07.2020.
 
Czosnek - skuteczna broń z ogrodu PDF Drukuj Email
Redaktor: Małgorzata Barnaś   
04.01.2017.
    Czosnek ogrodowy (Allium sativum) jest znany od 5 tysięcy lat. Jadano go już w starożytności, żeby uchronić się od chorób. Napis z piramidy Cheopsa informuje, że czosnek był podawany codziennie jej budowniczym. O czosnku znajdujemy wzmiankę w Starym Testamencie. W Europie ten naturalny lek stał się popularny we wczesnym średniowieczu. Obecnie w handlu spotykamy czosnek krajowy oraz importowany z Chin. Ten drugi można rozpoznać po dużych, białych główkach. Polski zwykle jest mniejszy, może mieć łuskę białą lub bladoróżową a tzw. zimowy fioletową. Jeżeli ktoś nie toleruje świeżego czosnku, może w kuracji stosować kapsułki z olejowym wyciągiem z czosnku, suszony sproszkowany czosnek albo w tabletkach. Najsilniejsze działanie ma świeży, zaraz po zbiorze.
Bez działań ubocznych
    Ząbek czosnku to silny naturalny antybiotyk i antyoksydant. W medycynie naturalnej ma szerokie zastosowanie jako środek przeciwrobaczycowy, zwalczający bakterie gnilne,  wspomagający trawienie, regulujący florę bakteryjną w jelitach. Także jest cennym lekiem przeciwmiażdżycowym, zapobiegającym odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, jednocześnie zapobiegający zakrzepom. Obniża ciśnienie krwi. Zewnętrznie działa dezynfekująco. Jadany często odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności i rewitalizacji całego organizmu. (…) Spożywanie czosnku przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Zawarte w nim olejki lotne hamują procesy fermentacyjne w jelitach, likwidują wzdęcia. Czosnek skutecznie zwalcza bakterie chorobotwórcze w jelitach. Jest też skuteczny w zwalczaniu pasożytów – owsików, glisty ludzkiej, tasiemca.  Jadany na co dzień wzmacnia odporność, reguluje pracę gruczołów hormonalnych, wspomaga przemianę materii. Działa odtruwająco (…)   
    Roślina ta jest wymieniana przez wszystkich naturalistów. Witold Poprzęcki zaleca lewatywę na owsiki: Na 0,5 l ciepłej wody zetrzeć 2 - 3 ząbki. Zabieg powtarzać co dwa dni do ustąpienia objawów świadczących o obecności pasożytów.
    Na nadciśnienie: Na nierdzewnej tarce utrzeć główkę czosnku i cytrynę ze skórką, usuwając pestki. Miazgę zażywać 2 - 3 razy dziennie po łyżeczce przed jedzeniem. Doraźnie – zetrzeć samą skórkę cytryny i podać jako środek obniżający ciśnienie.  
    Syrop pomocny przy kaszlu, bólach gardła, zapaleniu oskrzeli: Rozgnieść ząbki jednej główki czosnku i zmieszać z 10 łyżkami miodu. (…)
                    Więcej w numerze 40 Porad na zdrowie   
                                        Małgorzata Barnaś
Zmieniony ( 07.04.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk