Strona główna  
19.11.2017.
 
Podejrzane suplementy diety PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
06.04.2017.
    Niedawno Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport ukazujący na co są narażeni kupujący odżywki. Niech będzie przestrogą dla stosujących je bezkrytycznie. W dokumencie dotyczącym rynku suplementów diety napisano: „Konsumenci spożywają ich coraz więcej, traktując jako panaceum, tymczasem nie wiadomo dokładnie co spożywają, bo wprowadzanie na rynek i sprzedaż nie są dostatecznie kontrolowane. Badania laboratoryjne wykazały, że wiele z suplementów diety nie ma cech podawanych przez producentów, a są też szkodliwe dla zdrowia. W sprzedaży internetowej, obok dobrych preparatów są fałszowane, zawierające np. bakterie chorobotwórcze, substancje zakazane z listy psychoaktywnych, stymulanty działające jak narkotyki”.
     Kontrola wykazała nieuczciwe praktyki producentów i dystrybutorów reklamujących suplementy jako równoważne środkom leczniczym. Na domiar złego przepisy pozwalają na to, że każdy może wprowadzić suplement na rynek, deklarując tylko jego skład organom sanitarnym w drodze tzw. notyfikacji. Tymczasem podaż tych produktów przekracza możliwości Inspekcji Sanitarnej, dlatego sprawdza się ich tylko część. Wiele nie jest w ogóle badanych! Z danych Komisji Europejskiej wynika, że  w latach 1997 - 2005 polski rynek suplementów wzrósł o 219%. Był to najwyższy wzrost wśród wszystkich państw Unii Europejskiej. NIK udowadnia, że nadzór tego handlu jest nieskuteczny.(…)
    
Co naprawdę zawierają
    Obok legalnego rynku istnieje „szara strefa”. Sprzedaje się preparaty niedopuszczone do obrotu w Polsce oraz podróbki znanych. Często nikt nie zna składu preparatów spopularyzowanych przez reklamy. Organy Inspekcji Sanitarnej nie zawsze badają zgodność składu z podanym na opakowaniu. NIK zleciła badanie części produktów Narodowemu Instytutowi Leków (określenia grupy drobnoustrojów i określenia liczby komórek drobnoustrojów w próbkach suplementów z grupy probiotyków) oraz Łódzkiemu Regionalnemu Parkowi Naukowo-Technologicznemu przeprowadzenie analizy jakościowej związków z mieszaniny wieloskładnikowej wybranych próbek. Na 11 próbek czterech probiotyków stwierdzono obecność niewykazanych w składzie szczepów drobnoustrojów. W czterech stwierdzono niższą niż podana liczbę bakterii probiotycznych. W jednej próbce - obecność bakterii chorobotwórczych z grupy Enterococcus Faecium, tzw. bakterii kałowych, co stwarzało zagrożenie dla zdrowia i życia konsumentów(…).
            Więcej w numerze 41 Porad na zdrowie
                                Oprac. Krzysztof Kamiński
                   
Zmieniony ( 16.11.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk