Strona główna  
19.11.2017.
 
Kiełkowanie nasion PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Łuczkowska   
01.07.2017.
Kiełkowanie nasion  
    Kiełki to „nadtrawiona” przez  enzymy żywność, dobrze przyswajalna.
•    Kiełkowanie w ciemności powoduje wyzwolenie enzymów
•    Kiełkowanie w świetle – (fotosynteza) na witaminy i chlorofil, najlepszym  przykładem  jest  rzeżucha.   
Sposób kiełkowania  w  „ciemności”
    Nasiona przeznaczone do kiełkowania należy umyć, przebrać, namoczyć na kilka godzin w niechlorowanej wodzie, potem osączyć i hodować w naturalnym naczyniu (szkło, porcelit, porcelana) w temperaturze  pokojowej 18 – 21 ° C, w  ciemnym miejscu. Naczynie przykryć ściereczką. Codziennie płukać nasiona 2  razy letnią wodą z kranu (nie zimną ani gorącą!)
Uwaga! Nasiona nie mogą stać w wodzie i muszą mieć dostęp powietrza. Kiełkujemy do 7 dni.
Jakie nasiona kiełkować i jak długo?
* pszenica  3 doby
* jęczmień 2-3 doby
* groch włoski (cieciorka) 2-3
* soczewica 2 - 3
* owies  2 – 3 (…)
                    Więcej w numerze 42 Porad na zdrowie
                                    Jolanta Łuczkowska
Zmieniony ( 06.10.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk