Strona główna  
23.09.2017.
 
Chleba naszego powszedniego PDF Drukuj Email
Redaktor: Wiesław Adamczyk   
01.07.2017.
    Od jakiegoś czasu przypomina mi się młodych lat chleb wiejski pieczony w domu. Ten obecnie pieczony na skalę przemysłową nie przypomina chleba w ogóle -  jeśli ma się w pamięci, tak jak ja, chleb z dzieciństwa. Mam na myśli również małe piekarnie, które najczęściej wykorzystują gotowe mieszanki surowców na chleb. W tej sytuacji każdy dziś może być piekarzem. Wystarczy tylko zmieszać gotowe składniki z dodatkami i wodą, wrzucić do pieca, potem znaleźć sklepik i ludzie kupią chrupiące pieczywo bez zastanawiania się co jedzą. (…)
    W czym tkwi tajemnica wypiekanego domowego wiejskiego chleba? Dawniej ciasto na chleb było wyrabiane wyłącznie na zakwasie. Jest to proces dłuższy niż na drożdżach, więc i nieco trudniejszy, a dla piekarni mniej opłacalny. Udaje się piec chleb na drożdżach o zbliżonych parametrach do chleba na zakwasie. Ciasto wyrabia się podobnie jak na drożdżówkę, ale dodaje mniej cukru i sól do smaku. Kolejna „tajemnica”: wodę zastępuje się mlekiem lub przynajmniej mlekiem z wodą. Świeżośćœchleba wydatnie poprawiają ziemniaki (…)
            Więcej w numerze 42 Porad na zdrowie
                                Wiesław Adamczyk
Zmieniony ( 01.07.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Gościmy ...
Odwiedza nas 1 gość
Najczęściej czytane
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk