Strona główna  
19.11.2017.
 
Wino babkowe PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Marek Ellnain   
01.07.2017.
    Jedną z bardziej znanych roślin leczniczych w naszym kraju jest niewątpliwie babka lancetowata. Ta bylina ma charakterystyczne, zebrane w rozetę liście o wąskolancetowatym kształcie oraz długie wzniesione pędy kwiatostanów. Owoc stanowi niewielkich rozmiarów torebka. Babka lancetowata występuje pospolicie w naszym kraju, więc zdobycie surowca leczniczego nie stanowi problemu. Tę roślinę spotkać można na łąkach, pastwiskach, miedzach, ugorach, także w parkach i  na trawnikach w ogrodach działkowych. Surowcem leczniczym są liście, które zbieramy w okresie od czerwca do września oraz nasiona pozyskiwane w końcu sierpnia i na początku września.
    Do głównych substancji czynnych w liściach i nasionach babki należą związki flawonoidowe, glikozydy irydoidowe, fenolokwasy, karoteny oraz śluzy i gorycze. Duże bogactwo i zróżnicowanie związków czynnych warunkuje bogate zastosowanie przetworów leczniczych sporządzanych z babki lancetowatej. Z liści można przygotować napar. Niewielką ilość surowca zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez ok 15 minut. Napar pijemy w dolegliwościach przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka oraz dwunastnicy, zaburzeniach wydzielania soku żołądkowego, a także w schorzeniach jamy ustnej, krtani, gardła. (…)
    Czytelnikom chcę zaproponować sporządzenie wina leczniczego z liści babki lancetowatej. W celu jego przygotowania będziemy potrzebować ok. 200 g suszonego ziela babki, wino białe półwytrawne (1,5 l) a także opcjonalnie nieco koniaku lub winiaku (…)
                Więcej w numerze 42 Porad na zdrowie
                                        dr Marek Ellnain
Zmieniony ( 06.10.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk