Strona główna  
19.11.2017.
 
Pokrzywa w apteczce i w kuchni PDF Drukuj Email
Redaktor: Zbigniew Nowak   
01.07.2017.
        Pokrzywa jest znana i stosowana od starożytności. O jej zastosowaniu pisali: Hipokrates, święta Hildegarda, także współcześni m.in. prof. J. Muszyński, A. Ożarowski. Franciszkanin C.A. Klimuszko zaliczył pokrzywę do ziół, które jako najbardziej potrzebne ludziom rosną wokół nas, na wyciągnięcie ręki. Ten surowiec zielarski opisuje znawca ziołolecznictwa Zbigniew T. Nowak w książce „Pokrzywa - nadzwyczajny lek”.
            O wartości pokrzywy decydują składniki. Zawiera m.in. witaminy: C, K, B, E, chlorofil, żelazo, krzem, kwasy organiczne, fitosterole. Najwięcej czynnych związków znajdziemy w pokrzywie w maju, przed kwitnieniem. Ta roślina pomaga w leczeniu wielu chorób, jak: anemia, reumatyzm, artretyzm, trądzik, osłabienie odporności, nadmierna potliwość. Wpływa na poprawę trawienia, na wytwarzanie żółci, wzmacnia wątrobę, oczyszcza organizm z toksyn, powstrzymuje wypadanie włosów, zapobiega krzepliwości krwi. Zawarte w pokrzywie pierwiastki wzmacniają kości – przeciwdziałają osteoporozie, uławiają zrastanie się złamań, gojenie ran. Leki z pokrzywy wzmacniają organizm po osłabieniu zimowym, po antybiotykach i po chemioterapii. Jest silnym antyoksydantem.
    Przepisy
    Zbigniew T. Nowak zamieszcza w książce wiele pokrzywowych receptur do zastosowania w różnych choro bach. Poznajmy kilka z nich.
Na wzmocnienie po antybiotykach lub chemioterapii
Ziele pokrzywy przelać na sicie ciepłą wodą, zemleć, wycisnąć sok przez gazę lub w sokowirówce. Przechować w lodówce. Pić 1 łyżeczkę 3 razy dziennie po posiłkach przez 4 do 5 tygodni. Zrobić przerwę 2 tygodnie i powtórzyć. Sok działa odtruwająco, regeneruje trzustkę i inne organa, wzmacnia kości. Do dłuższego stosowania zakonserwować alkoholem w proporcjach 4 cz. soku - 1 cz. spirytusu. Można zakonserwować miodem: 1 szklanka soku na 2 szklanki miodu. Podobnie miesza się syropem owocowym – na  1 szklankę soku pokrzywowego  300 ml syropu.
Przy przeroście gruczołu krokowego
1 szklanka korzeń pokrzywy, 1 / 2 szklanki znamię kukurydzy (wąsy), 1 /2 szklanki koszyczka rumianku
1 łyżkę rozdrobnionej mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku, zaparzać pod przykryciem 25 minut. Pić ciepły napój 2 razy dziennie po posiłkach.
Herbatka przeciwzakrzepowa
1 szklanka sproszkowanych liści pokrzywy, 1 szklanka rozkruszonych liści ciemnych winogron (…)
                    Więcej w numerze 42 Porad na zdrowie                                         Małgorzata Barnaś
 
   
             



Zmieniony ( 06.10.2017. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk