Strona główna  
23.09.2017.
 
Niezbędnik zielarza (2) Esencja ziół PDF Drukuj Email
Redaktor: Katarzyna Głos   
01.07.2017.
    O aktywnych związkach w roślinach pisał już w XVI w. Paracelsus, słynny medyk, przyrodnik i filozof. Według niego, za lecznicze właściwości ziół odpowiedzialna jest quinta essentia (piąta esencja) – kwintesencja, którą utożsamiał z substancjami czynnymi roślin. Te właśnie „esencje”, składniki chemiczne wpływają na działanie farmakologiczne. Poniżej najważniejsze substancje czynne z opisem jak działają i w jakich roślinach je znajdziemy.
Alkaloidy
    Najbardziej rozpowszechnione są w rodzinach roślin: psiankowatych (Solanaceae), makowatych (Papaveraceae), jaskrowatych (Ranunculaceae), berberysowatych (Berberidaceae), bobowatych (Leguminosae), marzanowatych (Rubiaceae), liliowatych (Liliaceae). Są to zróżnicowane związki o odczynie zasadowym, zawierające w swej cząsteczce azot. Rośliny zawierające alkaloidy charakteryzują się niekiedy bardzo silną aktywnością farmakologiczną na układ nerwowy. Wśród nich znajdziemy zarówno zabójcze trucizny, substancje zmieniające świadomość, stymulujące lub przeciwbólowe. Występują najczęściej w liściach i nasionach pod postacią łatwo rozpuszczalnych w wodzie soli. Do surowców alkaloidowych zaliczamy m.in.: liść pokrzyku (Belladonnae folium), liść bielunia (Stramonii folium), ziele glistnika (Chelidonii herba), nasienie kawy (Coffeae semen), nasienie kulczyby (Strycni semen).
Antocyjany
    Są to barwniki roślinne nadające owocom i kwiatom kolory: ciemnoniebieski, fioletowy, czerwony, różowy. Pod względem budowy i działania są zbliżone do flawonoidów. Wykazują pozytywny wpływ na ścianę naczyń krwionośnych, szczególnie w obrębie tęczówki oka. Zwiększają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność tych naczyń. Poza tym przyspieszają regenerację barwnika wzrokowego (rodopsyny), niezbędnego w pracy oka. Działają również przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i antyoksydacyjnie.     Surowce antocyjanowe to np. owoc borówki czernicy (Myrtylli fructus), kwiat bławatka (Cyani flos), owoc bzu czarnego (Sambuci fructus), kwiat czarnej malwy (Malvae arboreae flos).(…)
Więcej w numerze 42 Porad na zdrowie
                                                                              Katarzyna Głos
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Gościmy ...
Odwiedza nas 1 gość
Najczęściej czytane
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk