Strona główna  
19.11.2017.
 
Nalewka na zielu trybuli ogrodowej PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Marek Ellnain   
06.10.2017.
    Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium) jest rośliną zielną, jednoroczną, zwykle osiągającą wysokość do ok 60 cm. Wywodzi się z regionów południowej Rosji oraz Kaukazu. Ma charakterystyczne, delikatne pierzaste liście oraz zebrane w baldachowate kwiatostany kwiaty. Mają one barwę białą, pojawiają się wczesnym latem. Roślina należy do rodziny selerowatych, jej wygląd zbliżony jest do popularnych roślin użytkowych, takich jak pietruszka czy pasternak, jednak także do licznie występujących w naszym kraju roślin trujących. Należy więc zachować ostrożność podczas zbioru.
    Trybula zwykle jest uprawiana w przydomowych ogródkach jako roślina przyprawowa, w stanie naturalnym spotykana dość rzadko. W lesie częściej można się natknąć na trybulę leśną, zwaną także marchewnikiem. Ma zbliżone do trybuli ogrodowej właściwości lecznicze. Dawniej była stosowana także jako środek o działaniu wiatropędnym, rozkurczowym, łagodzącym dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Trybula zapobiega także nadmiernej fermentacji jelitowej oraz ma działanie przeciwbakteryjne. W lecznictwie wykorzystywano jej ziele oraz korzenie.
    Ziele trybuli ogrodowej jest źródłem olejku eterycznego, którego główny składnik stanowi anetol. To właśnie olejek eteryczny odpowiada za profil leczniczego działania tej rośliny. Ziele trybuli można zakupić w sklepach zielarsko-medycznych, jednak najlepiej samemu zaopatrzyć się w świeży surowiec, zakładając własną hodowlę w ogródku lub w doniczce na oknie. (…)
    Dziś chciałbym zaproponować sporządzenie bardzo prostej, a zarazem bardzo skutecznej nalewki na świeżym zielu trybuli. Jest to trunek o działaniu leczniczym, można go także stosować jako pobudzający trawienie aperitif podawany przed posiłkami. Do przygotowania nalewki potrzebować będziemy wódkę o mocy 50% oraz niewielką ilość świeżego ziela. Ziele rozdrabniamy, najlepiej rwąc listki i łodygi na małe kawałki rękami, następnie umieszczamy w szklanym słoju. Wlewamy alkohol tak, aby całkowicie przykrył warstwę surowca, po czym szczelnie zamykamy słój.
(…)
            Więcej w numerze 43 Porad na zdrowie
                                                                                    dr  Marek Ellnain
 
« poprzedni artykuł
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk