Jajo kurze - doskonała odżywka |
![]() |
![]() |
![]() |
Redaktor: Małgorzata Barnaś | |
06.10.2017. | |
Jajo kurze jest uważane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) za produkt doskonały, jeśli chodzi o zawartość białka (protein).Występują w nim w idealnych proporcjach wszystkie najważniejsze aminokwasy. Można zachować dobre zdrowie, spożywając kurze jaja jako jedyne źródło protein. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka wspomaga zwiększenie masy mięśniowej, ułatwia zredukowanie masy tłuszczowej, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poprawia stan kości. Jajo kurze z ekologicznego chowu zawiera witaminy A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E oraz K. To jeden z pokarmów najbardziej kompletnych pod względem zawartości witamin. Żółtko zawiera 100 mg choliny, będącej niezbędnym składnikiem odżywczym. Jest też jednym z najbogatszych źródeł lecytyny – składnika błon komórkowych, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu, tkanki nerwowej, ma także wpływ na pracę wątroby i poziom cholesterolu.(…) Cenna luteina Starzeniu się towarzyszy pogorszenie wzroku. Istnieje wiele składników odżywczych, które przeciwdziałają osłabieniu oczu. Do najważniejszych należą luteina i zeaksantyna –przeciwutleniacze, mające tendencję do gromadzenia się w siatkówce oka. Badania wykazują, że dostarczenie odpowiedniej ilości tych składników może zmniejszyć ryzyko dolegliwości związanych z wiekiem: zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Żółtko zawiera duże ilości luteiny i zeaksantyny. (…) Więcej w numerze 43 Porad na zdrowie Małgorzata Barnaś |
|
Zmieniony ( 19.02.2018. ) |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|