Strona główna  
19.11.2017.
 
Dieta potwierdzona Noblem PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Łuczkowska   
06.10.2017.
    W 2016 roku nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii otrzymał Japończyk prof. Yoshinori Oshumil. Odkrył on mechanizm autofagii (autofagocytozy), polegającej na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury.
     „Ten proces występuje u wszystkich organizmów zawierających jądro komórkowe. Odbywa się w komórkach zdrowych i patologicznych. Mechanizm ten jest wykorzystywany szczególnie w okresie niedoboru substancji odżywczych. Komórka podtrzymuje wtedy głównie procesy niezbędne do życia, a energię pozyskuje ze zbędnych elementów.” Ten cytat z uzasadnienia Komisji Noblowskiej daje dużo do myślenia, zwłaszcza stosującym głodówki lecznicze, także  tym, którzy boją się poszczenia lub wręcz są temu przeciwni.
    Dieta warzywno - owocowa, opracowana 30 lat temu przez dr n. med. Ewę Dąbrowską z Gdańska, jest rodzajem postu. Czyli ma związek z odkryciem przez Japończyka zjawiska autofagii. Przyjrzyjmy się zatem, jak przebiegają procesy „głodówkowe” w organizmie. Podczas głodówki zasadniczej, także diety ubogiej w białka i węglowodany złożone oraz tłuszcze, z równoczesnym zastosowaniem ćwiczeń fizycznych, wątroba wytwarza w dużych ilościach tzw. ciała ketonowe, jak acetooctan (AcAc) i beta-hydroksymaślan (BHB). Zapas glikogenu (glukozy) w wątrobie wystarcza na jedną dobę jako źródło energii, a gdy jedzenia zabraknie, wątroba sięga po białka i tłuszcze w organizmie, by je zamienić na paliwo energetyczne. Ciała ketonowe są zużywane przez komórki mózgu, serca i mięśni szkieletowych jako alternatywne dla glukozy źródło energii. Naukowcy wykazali, że  BHB blokuje aktywność białek procesów zapalnych powodujących wiele schorzeń, w tym cukrzycę typu 2, miażdżycę tętnic, choroby autoagresywne jak stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera. Kolejne eksperymenty wykazały, że BHB hamuje produkcję związków prozapalnych w komórkach odpornościowych, czyli wzmacnia się odporność. (…)
      Dieta taka jest czasowym powstrzymywaniem się od jedzenia produktów typowo białkowych, skrobiowych i tłuszczów. Jemy tylko warzywa niskoskrobiowe i  niektóre owoce (cytryna, grejpfrut, jabłko) oraz warzywa. Najważniejszą cechą tej diety jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne, co uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne, dzięki czemu organizm sam się leczy, potwierdza to odkrycie autofagii.(…)
       Więcej w  numerze 43 Porad na zdrowie
                                                     Jolanta Łuczkowska
 
następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk