Strona główna  
21.01.2018.
 
Przybędzie zdrowej żywności PDF Drukuj Email
Redaktor: Krzysztof Kamiński   
09.01.2018.
Na temat projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów” rozmawiamy z menadżerem projektu dr inż. Kazimierzem Szablą z Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych.  
Las zawsze dostarczał surowców spożywczych i naturalnych leków. Dotychczas Lasy
Państwowe jakby tego nie zauważały. Co zainspirowało firmę do nowego projektu i na czym
ma polegać?

    - Zauważały, ale „Nie od razu Kraków zbudowano”. Ta organizacja też przechodzi kolejne fazy
rozwoju. „Zdrowa żywność z polskich lasów” jest jednym z wielu realizowanych przez Lasy
Państwowe projektów rozwojowych. Ma na celu popularyzować i promować dziczyznę jako jeden z
najzdrowszych produktów spożywczych i jako pożywienie o wyjątkowych walorach smakowych.
Jego wartość odżywcza i brak wprowadzonych hormonów czy antybiotyków nie budzą wątpliwości.
Lasy Państwowe mają do spełnienia ważną rolę edukacyjną i promocyjną w tej kwestii. Chodzi o to,
aby jak najwięcej mięsa z dzikich zwierząt, pozyskanych w ramach gospodarki łowieckiej,
przetwarzać i konsumować w Polsce. Obecnie znaczna część dziczyzny pozyskanej w kraju
wywożona jest do zakładów przetwórczych w Europie zachodniej. (…)
Pszczelarstwo nie obejdzie się bez lasów. Zwiększenie sadzenia roślin miododajnych to dobry
plan. Na czym jeszcze będzie polegać pomoc pszczelarzom?

    - Aktywność Lasów Państwowych objęta tym projektem nakierowana jest na szeroko rozumianą
ochronę pszczołowatych. Szacuje się, że jest ich w Polsce około 460 gatunków. Wszystkie one
odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu ekosystemów i to nie tylko leśnych. Jednym z tych
gatunków jest pszczoła miodna, której rola w środowisku przyrodniczym i gospodarczym jest nie
do przecenienia. W dobie problemów z trzymaniem pszczoły miodnej i potrzebą ochrony innych
gatunków pszczół, środowisko leśne wydaje się jedną z szans na ich przetrwanie i jednocześnie
poprawę zdrowotności. Obecność substancji toksycznych w środowisku rolniczym jest podstawowym
problemem. Chcemy przywrócić możliwość bytowania pszczół w lasach, gdzie będą znajdowały
pożytek przez cały okres wegetacyjny, tym samym wpływały na setki innych gatunków roślin i
zwierząt.
    Nasze działania są także ukierunkowane na rozpoznanie potencjału miododajnego lasów i
możliwości ich racjonalnego wykorzystania w ramach gospodarki pszczelarskiej przez utworzenie
sieci pasiek monitorujących rozkład pożytków pszczelich. Pozwoli to określić w jakich zakresach
brakuje pożytków pszczelich, ustalić potrzebę wprowadzenia odpowiednich gatunków roślin
do różnych typów lasów, aby pozwolić na przetrwanie przez pszczoły niekorzystnych okresów(…)
        Więcej w numerze 44 Porad na zdrowie                    
                                Rozmawiał: Krzysztof Kamiński
 
następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk