Strona główna  
21.04.2018.
 
Nalewka żurawinowa PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Marek Ellnain   
09.01.2018.
    Żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) to niewielkich rozmiarów krzewinka mogąca dorastać do ok 50 cm wysokości. Ma długą płożącą łodygę, odchodzące od niej pędy są ulistnione, delikatnie owłosione. Liście mają kształt jajowaty albo eliptyczny. Spód blaszki ma kolor biały albo sinobiały. Kwiaty mają kolor różowy, zwykle występują na łodydze w ugrupowaniach po 3 - 4 sztuki, czasami pojedynczo. Owoc ma postać czerwonej kulistej jagody o intensywnym kwaśnym smaku. Jest zimotrwały. 
    Żurawina błotna, zwana również klukwą albo polską cytryną, to niezwykle interesujący gatunek. W naszym kraju występuje dość powszechnie, można ją spotkać również w krajach skandynawskich, gdzie jest często wykorzystywana w kuchni do produkcji dżemów, galaretek itp. przetworów. Jest jedną z nielicznych roślin owocowych dobrze tolerujących surowy klimat północy. Żurawinę można spotkać na torfowiskach, terenach podmokłych.(…)
     Owoce żurawiny stanowią bogate źródło kwasów organicznych, pektyn, soli mineralnych, także proantocyjanidyn, fenolokwasów, antocyjanów oraz innych związków chemicznych. Znaczna ilość oraz duże zróżnicowanie związków zawartych w tym surowcu leczniczym powoduje, że wykazuje on szerokie spektrum działania. Przetwory z żurawiny błotnej, a także wielkoowocowej, są stosowane w leczeniu nawrotowych infekcji dróg moczowych. (…)
    Wykonanie nalewki jest łatwe: duży, szklany słój napełniamy owocami do połowy wysokości i całość zalewamy wódką tak, aby alkohol przykrył całkowicie surowiec (…)
                    Więcej w numerze 44 Porad na zdrowie
                                                               dr Marek Ellnain
Zmieniony ( 03.04.2018. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk