Strona główna  
24.06.2018.
 
Ziołowe przepisy PDF Drukuj Email
Redaktor: Teresa Kamińska   
03.04.2018.
Zupa z ziół wiosennych
     Po 100 g szpinaku, szczawiu i młodych liści pokrzywy umyć. Czwartą część tej mieszanki odłożyć, resztę grubo posiekać. Stopić w garnku 3 łyżki masła i poddusić w nim pokrajane zioła. Następnie oprószyć je czubatą łyżką mąki, wymieszać i dolać 1 litr wrzątku. Dodać sól i pieprz, po czym gotować 10 minut na małym ogniu. W tym czasie umyć garść trybuli kędzierzawej i pietruszki oraz kilka listków szczypiorku, drobno posiekać i razem z pozostałą zieleniną włożyć do gorącej zupy. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. W filiżance mleka roztrzepać 2 żółtka i wlać do zupy, mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z rumianymi grzankami.
Masło miętowe
    Drewnianą łyżką utrzeć 100 g masła z solą, pieprzem i łyżką drobno posiekanych listków mięty. Najpraktyczniej robić to w płytkiej miseczce, gdyż masło trzeba ucierać tak długo, aż nabierze konsystencji bitej śmietany, a wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane. Z utartego masła uformować wałek, owinąć pergaminem i włożyć do lodówki, żeby masło stwardniało. Z tego wałka ucina się porcje masła według potrzeb. (…)
        Więcej w numerze 45 Porad na zdrowie                                                    Wybrała: Teresa Kamińska
      
 
« poprzedni artykuł
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk