Strona główna  
24.06.2018.
 
Korporacyjna żywność (2) PDF Drukuj Email
Redaktor: prof.dr hab.inż. Leszek Woźniak   
03.04.2018.
     Istnieją naukowe dowody na temat szkodliwego wpływu GMO na zdrowie ludzi i zwierząt, na środowisko, bioróżnorodność. Interpretację stanu gospodarki żywnościowej oddaje autor książki „Głód” M. Caparrós, trafnie oceniając przyczyny i skutki funkcjonowania korporacyjnego modelu produkcji i dystrybucji żywności. To, że tylu ludzi ma co jeść każdego dnia, to cud; że tylu nie ma – to podłość. I konkluduje: Jest wiele przyczyn głodu. Brak żywności już do nich nie należy. Jeśli na świecie głodowały setki milionów ludzi, to dlatego że Stany Zjednoczone ingerowały w gospodarkę tych krajów, a także niemal doskonały łańcuch wyzysku. Rolników z Meksyku, Brazylii, Filipin i innych krajów nie dobiło zacofanie, dobił ich cudzy rozwój. W tych krajach głód pojawił się wraz z wejściem w ich gospodarkę i społeczeństwo korporacyjnych modeli gospodarczych oraz imperialnej polityki.
Co jeszcze sprzyjało zniszczeniu rolnictwa wielu krajów? Najważniejszą przyczyną pogłębienia się ubóstwa i nierówności w latach 80. i 90. było wycofanie się państwa, głosi raport ONZ z 2003 r., zatytułowany The Challenge of Slums (Wyzwanie slumsów). W większości krajów świata, gdzie nie było problemów z produkcją żywności, pojawiły się w ostrej formie. Weszli nowi gracze, zaangażowały się banki i fundusze. Przedtem był to rynek producentów i konsumentów, teraz – miejsce rozgrywek finansowych, spekulacji.(…) Żywność stała się przedmiotem operacji finansowych, towarem inwestycyjnym, jak ropa naftowa, złoto, srebro, czy cokolwiek innego. Im wyższa cena, tym lepsza inwestycja. Im lepsza inwestycja, tym droższa żywność. A ci, którzy nie mogą zapłacić, niech płacą głodem. Problem głodu nie jest dziełem natury. Rządy najbogatszych krajów świata nie interesują się losem pokrzywdzonych. Charytatywne działania, pomoc humanitarna, to próba uśpienia resztek sumienia. (…)
Co robić?
    Marazm i przyzwolenie na korporacyjne ekscesy zastąpić aktywnością. Na różnych szczeblach organizujmy się. Nie pozwólmy na zrobienie z siebie, naszych dzieci i wnuków, kolejnych korporacyjnych ofiar. Obecny model rolnictwa jest zły. W kwietniu 2008 r., przedstawiciele 58. rządów z całego świata, także 400. niezależnych naukowców i ekspertów z 86. krajów, reprezentujących wszystkie dyscypliny i punkty widzenia, przedstawiciele rządów, agencji międzynarodowych oraz wszystkich dziedzin życia społecznego, opracowali raport „Międzynarodowa ocena wpływu nauk i technologii rolniczych na rozwój” (International Assessment on Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development – IAASTD). Raport, krytykuje rzeczywistość i podaje szereg rozwiązań.(…)
Więcej w numerze 45 Porad na zdrowie
                                                                      prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk