Strona główna  
24.06.2018.
 
Zalecenia dietetyczne przy alergii na białka PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Łuczkowska   
03.04.2018.
    Ostatnio nasza redakcja otrzymała list czytelnika.
Szanowna Redakcjo
    Mam skazę białkową. Test na nietolerancję pokarmową wykazał nadwrażliwość pokarmową m.in. na kukurydzę, orzechy brazylijskie, nerkowce, mleko krowie, jaja, skorupiaki, drożdże. Nietolerancję  dużego stopnia wywołują: kukurydza, mleko krowie, jajo kurze, orzechy nerkowce i brazylijskie. Nietolerancja niewielkiego stopnia:  owoce  morza, drożdże. Proszę mi doradzić co mam jeść?
Odpowiedzi udziela Jolanta Łuczkowska, współpracująca z kwartalnikiem dietetyczka, specjalista do spraw żywienia w ośrodku „Waldtour-Revita” w Gołubiu.
    Kukurydza
    Białka kukurydzy mogą alergizować. Przy dużej reakcji odstawić  kukurydzę z żywienia minimum na pół roku. Nie dodawać do sałatek i innych potraw, nie używać mąki kukurydzianej, płatków, kaszy, chrupek, popcornu. Następnie można użyć mąkę lub kaszę kukurydzianą raz w tygodniu. Reakcja na kukurydzę może wynikać z nietolerancji ziaren GMO, jakie organizm traktuje jako obce. Należy sprawdzać opakowania produktów, gdzie można spotkać kukurydzę (dodatek mąki lub słodu kukurydzianego) do słodyczy, a także do pieczywa. Słód kukurydziany i pszenny dodaje się do piwa.
    Mleko krowie i wyroby z  mleka
     Przy dużej reakcji negatywnej na mleko trzeba na pół roku wykluczyć z żywienia mleko krowie i wszystkie przetwory mleczne. Produkty fermentowane z mleka jak: mleko zsiadłe,  jogurt, kefir, maślanka, też odstawić na pół roku. W produktach tych są białka mleka (kazeina). Po półrocznej przerwie wprowadzić zsiadłe mleko, kefir, jogurt lub maślankę (…)
     Więcej w numerze 45 Porad na zdrowie
                        


 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk