Strona główna  
21.04.2018.
 
Nalewka pokrzywowa PDF Drukuj Email
Redaktor: dr Marek Ellnain   
03.04.2018.
    Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest rośliną występującą powszechnie na całym świecie. Zasiedla przydroża, pola, można ją spotkać na łąkach, pastwiskach oraz w lasach. Lubi gleby wilgotne, zasobne w azot. Może dorastać nawet do 1,5 m wysokości. Ma sztywną, czterokanciastą łodygę oraz sercowate, ząbkowane na brzegach liście. Łodygę jak i liście pokrywają włoski gruczołowe, w których zawarty jest kwas mrówkowy. Dotknięcie rośliny powoduje złamanie włoska, który wbija się w skórę i uwalnia kwas, powodując pieczenie oraz powstanie zaczerwienionego „bąbla”. Pokrzywa jest rośliną dwupienną, tzn. na jednych osobnikach występują kwiaty żeńskie (drobne, zielone), na innych męskie (białawe, nawet żółte). Pojawiają się one od czerwca do końca października. Owoc stanowi niewielkich rozmiarów niełupka.
    W lecznictwie ludowym pokrzywa używana była od najdawniejszych czasów. Przetwory z liści oraz korzeni polecano jako lek o działaniu moczopędnym, przeciwzapalnym, pobudzającym tworzenie krwi, łagodzącym dolegliwości ze strony woreczka żółciowego oraz wątroby. Napar z liści podawano jako środek o działaniu przeciwkrwotocznym, w krwawieniach z przewodu pokarmowego, także w leczeniu zaparć nawykowych. W Rosji do dnia dzisiejszego stosuje się biczowanie świeżymi gałązkami pokrzywy w bólach reumatycznych. (…)
    Nalewka ma działanie zbliżone do odwaru, jednak nieco mocniejsze. Aby ją sporządzić, garść świeżych liści pokrzywy należy umieścić w czystym szklanym słoju, następnie zalać alkoholem o stężeniu 50% (…)
        Więcej w numerze 45 Porad na zdrowie                                                        dr Marek Ellnain
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk