Strona główna  
20.09.2018.
 
Zioła w kuchni (1) PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Miklar   
03.04.2018.
    Odkąd człowiek ujarzmił ogień, stworzył pierwsze naczynia, zaczął traktować pokarm nie tylko jako konieczność do przeżycia, ale pewne źródło przyjemności, żywienie nabrało innego wymiaru. Nie chodziło już o zaspokojenie głodu i jak zdobyć pokarm, lecz jak go przyrządzić i podać. Odkrywano nowe techniki kulinarne, wprowadzano składniki często sprowadzane z odległych krajów. Wszystko po to, by dogodzić własnym kubkom smakowym. Wielki udział w rozwoju sztuki kulinarnej na całym świecie miały przyprawy, dzięki którym nawet najprostsze danie przechodziło metamorfozę, a kucharzenie urosło do rangi ważnego elementu kultury. Przyjrzyjmy się bliżej niektórym powszechnie używanym roślinom przyprawowym, ich znaczeniu w nadawaniu potrawom smaku, a równocześnie ich działaniu zdrowotnemu.
ANYŻ. Pochodzi rejonu Morza Śródziemnego. Do Polski przybył w Średniowieczu, rozpropagowali go benedyktyni. Jest dodatkiem do ciast i słodyczy, także do żytniego chleba. Aromatyzuje się nim napoje alkoholowe. Świetnie komponuje się z rybami i drobiem, pasuje do dań warzywnych. Działa wiatropędnie, reguluje trawienie, pobudza apetyt.
BAZYLIA. Nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus (król). Jej rodzimym krajem są Indie. Popularna stała się nie tylko w polskiej kuchni, cenią ją Włosi. Jest stosowana jako dodatek do pomidorów, bakłażanów czy cukinii. Poprawia smak grochówki i zupy z soczewicy. Bywa dodawana do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, dań z wieprzowiny i baraniny. Wzmacnia apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom.  (…)
LUBCZYK. Pochodzi z południowej Europy. Jego uprawę w Średniowieczu rozpowszechnili benedyktyni. To jedna z najwcześniej stosowanych roślin leczniczych. Jest uprawiany w Polsce, Niemczech, Francji, Włoszech, Czechach. Jako surowiec używa się liście, chociaż nasiona, kłącze i łodygi nie są pozbawione charakterystycznego aromatu. W lecznictwie ludowym lubczyk był stosowany jako środek wykrztuśny i pobudzający popęd płciowy. Działa doskonale na przewód pokarmowy przeciwdziała wzdęciom, ma działanie moczopędne, pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu. Jako przyprawa aromatyzuje zupy, wywary, zalewy, marynaty.(…)
Więcej w numerze 45 Porad na zdrowie
                            Jolanta Miklar
                            Gabinet Zdrowia „Świetlik”
                            tel. 13 4410020     
Zmieniony ( 28.06.2018. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk