Strona główna arrow Szukaj  
17.07.2018.
 
Zioła w kuchni (2) PDF Drukuj Email
Redaktor: Jolanta Miklar   
28.06.2018.
   MAJERANEK  O dawien dawna był tradycyjnym symbolem miłości. Pochodzi z regionów śródziemnomorskich . Rzymianie stosowali go jako afrodyzjak. Zanim zastąpił  go chmiel, majeranku używano  do warzenia piwa. W postaci naparu stosowano na bóle głowy, zatoki, katary. Ma działanie rozkurczowe i uspokajające, łagodzi bóle brzucha, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom. W kuchni majeranek jest także  wszechstronny: nadaje aromat pieczonej gęsi czy kaczce, żurkowi czy grochówce. Jest świetny do flaczków, baraniny, do potraw z ziemniaków i do warzyw.
   MIĘTA W Polsce mamy kilka gatunków mięt występujących dziko. Jest mięta polna, wodna, długolistna czy rzadziej występująca mięta polej. Uprawiana zazwyczaj bywa mięta pieprzowa, o bardzo dużej zawartości mentolu. Łatwo ją hodować na działce. Rozrasta się tak szybko, że czasem może opanować sporą część ogródka. Mięta należy do najczęściej stosowanych leków w medycynie ludowej. Wychwalał ją  Sebastian Kneipp, polecał  prof. J Muszyński w bólach żołądka i wątroby, stosowaną razem z rumiankiem. W  kuchni mięta  nadaje aromatu  daniom  wytrawnym  i słodkim. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie - od orzeźwiających napojów, przez desery, sorbety, kompoty, sosy, drinki, do dań mięsnych czy sałatek. Na Podkarpaciu była i jest nadal dodawana do twarogu i pierogów z serem. W formie suszonej sprawdza się jako dodatek panierki do mięs, do placuszków lub do tradycyjnego ajranu (napoju na bazie jogurtu czy kefiru).  
   LIŚĆ LAUROWY  Pochodzi z Azji Mniejszej, skąd rozprzestrzenił się na obszar basenu Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji i Rzymie cesarze, poeci i bohaterowie zdobili swe głowy wieńcem z laurowych liści będącym symbolem sławy i siły. Dzisiaj głównymi dostawcami tej przyprawy są Grecja, Hiszpania, Włochy i Turcja. Dla wielu liść laurowy jest znany pod nazwą liść bobkowy. Surowcem są liście, jakie można stosować w całości lub zmielone na proszek. Ta aromatyczna przyprawa znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, również w medycynie ludowej, gdzie jest wykorzystywana jako środek rozkurczowy, napotny, moczopędny i antybakteryjny. Zaś kulinarnie sprawdza się jako dodatek do zup, sosów i  rosołów.(…)
    Więcej w numerze 46 Porad na zdrowie
                                Jolanta Miklar
                            Gabinet Zdrowia „Świetlik”
                            tel. 13 4410020     www.ziolaidieta.pl

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk