Strona główna arrow Szukaj  
20.09.2018.
 
Żurawina  owoc z domowej apteczki PDF Drukuj Email
Redaktor: Małgorzata Barnaś   
28.06.2018.
    Żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) lub drobnolistkowa (V. microcarpus) to roślina spotykana na terenach bagiennych i torfowych, ale tylko w niektórych regionach Polski m.in. na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie, w Borach Tucholskich, w Puszczy Białowieskiej. Jej owoce mają cierpkawo kwaskowaty smak. Coraz większą popularność zdobywa odmiana wielkoowocowa (V.macroparpon) uprawiana na plantacjach i na działkach. Największym jej dostawcą są Stany Zjednoczone, dlatego zyskała nazwę żurawina amerykańska. Właściwości lecznicze żurawiny są znane od wielu wieków, jednak największą popularność zdobyła odkąd zaczęto ją uprawiać na plantacjach, również w Polsce. O tej cennej dla zdrowia roślinie pisze w swoim poradniku zatytułowanym „Żurawina przywraca zdrowie” znawca fitoterapii Zbigniew T. Nowak.
    Owoce żurawiny zwierają antocyjany, flawonoidy, polifenole, kwasy organiczne, sole mineralne potas, wapń, magnez,, fosfor, jod; witaminy C, B, K, a także luteinę, zeaksantynę. Szczególnie bogate są w proantocyjanidyny. Można jadać je dla profilaktyki, a także traktować jako surowiec lekarski.(…)             Stwierdzono, że owoc żurawiny jest silnym antyoksydantem, zapobiega powstawaniu wolnych rodników w organizmie, a destrukcyjne działanie wolnych rodników doprowadza m.in. do chorób układu krążenia, cukrzycy, alergii, zaburzeń układu odpornościowego, choroby Parkinsona, starzenia się organizmu. Badania naukowe w dowiodły, że regularne spożywanie owoców i przetworów z żurawiny wspomaga odtruwanie organizmu, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom nowotworowym. W dietetyce lepsza jest żurawina błotna, zawierająca mniej cukru. Zawartość aktywnych antyoksydantów i aminokwasu tryptofanu pomaga w złagodzeniu stanów depresyjnych. Luteina i zeaksantyna wzmacniają wzrok. (…)
     W książce Zbigniew T. Nowak jak zwykle zamieszcza w książce także sporo przepisów na zastosowanie owoców żurawiny. Przytaczamy niektóre z nich.
Herbatka ochraniającą nerki
1 łyżka sproszkowanych liści brzozy, 1 - 2 łyżki gęstego soku (syropu) lub przecieru z owoców żurawiny.
Liście brzozy zalać szklanką wrzątku, zaparzać pod przykryciem 20 minut. Po odcedzeniu do ciepłego naparu dodać sok (przecier) i wymieszać. Pić raz dziennie, np. w południe między posiłkami przez 3 – 4 tygodnie. (…)
    Więcej w numerze 46 Porad na zdrowie
                                    Małgorzata Barnaś
Zmieniony ( 28.06.2018. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
Advertisement
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk