Strona główna  
22.01.2020.
 
Medycyna św. Hilgedardy - Pochwała fasoli PDF Drukuj Email
Redaktor: Anna Wyszyńska   
03.10.2019.
    Tym razem postanowiłam wychwalać zalety fasoli, jako warzywa cenionego przez św. Hildegardę. Wiemy, że fasola zawiera wiele wartościowego białka, dlatego, szczególnie w połączeniu z orkiszem jest wspaniałym zamiennikiem mięsa, nie tylko dla wegetarian. Zawiera witaminy (np. kwas foliowy), wiele fosforu i mikroelementy np. magnez, żelazo. Obok węglowodanów przyswajalnych zawiera dużo błonnika, co dobrze wpływa na jelita i daje uczucie sytości. Jest więc wartościowym produktem odżywczym. Pisze o niej św. Hildegarda: „Fasola jest ciepła, dobra dla zdrowych i silnych ludzi, a ponadto lepsza niż groch, bowiem spożywana przez chorych bardzo im nie zaszkodzi, jako, że nie wywoła w nich tak dużej ilości zgnilizny i śluzu, jak to czyni groch. Mąka fasolowa jest dobra i pożyteczna zarówno dla człowieka chorego, jak i zdrowego, ponieważ jest łagodna i lekkostrawna.”
    Aby więc by strawić fasolę, trzeba być zdrowym i silnym, zaś człowiekowi choremu „bardzo nie zaszkodzi”. Myślę, że święta ma na myśli wzdymające działanie roślin strączkowych. Przywykliśmy zaliczać fasolę do produktów ciężej strawnych (choć kapusta czy wieprzowina są bardziej ciężkostrawne). Poza tym, porównawczo do grochu, św. Hildegarda określa fasolę jako ciepłą, groch jako zimny, czyli wyprowadzający energię z człowieka - co dla chorego nie jest wskazane, zaś ogrzanie dodaje sił.
    Ta ciężkostrawność znika w cytowanym opisie, gdy święta przechodzi do cech mąki z tej rośliny. Rzeczywiście, mąka fasolowa np. ze zwykłej, białej fasoli jest uznawana za delikatną, wartościową mąkę bezglutenową mającą szerokie zastosowanie m.in. w diecie bezglutenowej np. do pieczenia ciast. Jest prawie bezwonna, ma delikatny smak. Skąd ta różnica? Przecież mąkę fasolową uzyskuje się przez wysuszenie fasoli, a potem jej zmielenie. Być może wysuszenie już niweluje większość substancji wzdymających, które działają w świeżej fasoli? A zmielenie chroni przed trudnościami trawienia związanymi np. z niedokładnym pogryzieniem fasoli, zwłaszcza skórki. (…)
Więcej w numerze 51 Porad na zdrowie
                                                     Anna Wyszyńska
                                     Polskie Towarzystwo Przyjaciół Świętej Hildegardy
                                             www.hildegarda.edu.pl    www.orkiszanka.pl



Zmieniony ( 20.01.2020. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk