20.02.2020.
 
Tran czy olej z wątroby rekina? PDF Drukuj Email
Redaktor: Katarzyna Głos   
20.01.2020.
    W okresie jesienno-zimowym częściej zdarzają nam się przeziębienia, infekcje dróg oddechowych, grypa. Wtedy też większą uwagę skupiamy na wzmocnieniu odporności. Choć powinniśmy ją budować przez cały rok, dopiero gdy spada temperatura powietrza szukamy sposobów zapobiegających infekcjom. Sięgamy wtedy po tran lub olej z wątroby rekina, dostępne w postaci płynnej lub w kapsułkach. Co zawierają te dwa oleje, czy i jak się różnią? I czy rzeczywiście wzmacniają odporność?
    DHA – niezbędny dla mózgu
    Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie czym jest tran? Jest to olej z wątroby dorsza lub ryb dorszowatych, które żywią się algami, planktonem i innymi rybami. To właśnie algi i plankton są źródłem najważniejszych składników tranu - kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 - kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozoheksaenowego (DHA). Ryby pobierają je z pożywieniem i magazynują w organizmie (…)
    Spożywanie tranu jest korzystne również na układ sercowo-naczyniowy. Kwasy omega-3 ulegają przemianom enzymatycznym do związków, które hamują agregację płytek krwi oraz działają rozkurczowo na naczynia krwionośne. Wpływają korzystnie na profil lipidowy, chronią  naczynia przed rozwojem miażdżycy oraz zapobiegają zawałom.  
   
Omega-3 nie tylko z ryb
    Kwasy omega-3 mogą zostać dostarczone bezpośrednio z tranem lub też pośrednio z olejami roślinnymi bogatymi w kwas α-linolenowy (ALA). Kwas ten w organizmie człowieka przekształca się do kwasu EPA a następnie do DHA. Jednak spożywając np. olej lniany, bogaty w ALA nie uzyskamy takiego samego stężenia DHA, co przy suplementacji tranem. Warto wspomnieć również, że z wiekiem organizm traci aktywność enzymu Δ-5 desaturazy, który jest niezbędny do syntezy DHA. Podobny efekt następuje przy nadmiernym spożywaniu alkoholu. Źródłem kwasów DHA i EPA dostępnych w sprzedaży jest najczęściej olej rybi.(…)
Rekin na odporność
    O ile olej z wątroby dorsza to źródło omega-3, to olej z wątroby rekina zawiera ich niewielką ilość (ok. 5%). Jest za to bogactwem alkilogliceroli oraz skwalenu. Te pierwsze są obecne w niewielkich ilościach w organizmie człowieka w szpiku kostnym, wątrobie, śledzionie i mleku kobiecym. Skwalen natomiast jest potrzebny do produkcji cholesterolu, witaminy D oraz hormonów (…)
Więcej w numerze 52 Porad na zdrowie
                                Katarzyna Głos
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk