Strona główna arrow Prenumerata  
12.07.2020.
 
Zioła konserwujące żywność PDF Drukuj Email
Redaktor: Beata Jasińska, Katarzyna Tomaka   
06.04.2020.

    W czasach coraz większej chemizacji żywności nie dziwi fakt, że wzrasta popyt na alternatywne metody utrwalania surowców i produktów spożywczych. Coraz częściej w tym celu pozyskuje się związki biologicznie czynne naturalnie, występujące w ziołach. Jednym z takich ziół, budzącym duże zainteresowanie naukowców, jest majeranek. Od dawna jest lubianą i cenioną przyprawą kuchenną. Zastosowanie majeranku ma jednak uzasadnienie nie tylko w poprawie smaku potraw czy wspomaganiu trawienia, także w przeciwbakteryjnym działaniu zawartych w nim związków aktywnych, które spowalniają psucie się przyrządzonych dań.
    Majeranek zawiera wiele naturalnych substancji biologicznie czynnych, takich jak olejek eteryczny (nie mniej niż 0,8%), garbniki (9%), fenolokwasy, kwasy organiczne, fitosterole, gorycze, polisacharydy, pektyny, sole mineralne, witaminy i flawonoidy. Niektóre z tych związków mają właściwości hamowania wzrostu drobnoustrojów.
    W celu sprawdzenia aktywności przeciwbakteryjnej ekstraktów z majeranku w stosunku do wybranych drobnoustrojów saprofitycznych i patogennych, zbadano następujące ekstrakty: 40% i 70% (v/v) etanolowe oraz wodne. Aktywność przeciwbakteryjną określono przez wyznaczenie minimalnego stężenia hamującego rozwój bakterii oraz minimalnego stężenia bakteriobójczego. W przypadku wszystkich użytych w doświadczeniu ekstraktów zauważono zahamowanie wzrostu badanych bakterii. (…)
                                Więcej w numerze 53 Porad na zdrowie

                                                                                               Beata Jasińska, Katarzyna Tomaka

                                           

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk