09.07.2020.
 
Miód i zioła w chorobach żołądka i jelit PDF Drukuj Email
Redaktor: Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia   
06.04.2020.
    Miód oraz produkty ziołowe najczęściej stosowane są w takich chorobach żołądka i jelit, jak niestrawność, zaburzenia czynnościowe, zapalenie i choroba żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka i jelit oraz zaparcia.
Niestrawność
    Niestrawność (dyspepsja) jest zespołem objawów objawiających się przede wszystkim uczuciem pełności i ucisku w nadbrzuszu. Poza tym objawom towarzyszą zwykle nudności, zgaga, niesmak w ustach, odbijanie się, niekiedy wymioty, biegunka oraz gazy fermentujące.
Działanie miodu
    Przy niestrawności poleca się przyjmowanie ciepłego wodnego roztworu na 30 - 60 minut przed posiłkami. Łącznie podaje się ok. 100 g miodu dziennie, co najmniej przez 1 miesiąc. Ciepły roztwór miodu przyjmowany przez dłuższy czas prawie w całości eliminuje objawy towarzyszące dyspepsji.
    W przypadku niestrawności u dzieci stosuje się mleko z odwarem ryżowym (1:1). Do szklanki takiego napoju dodaje się łyżeczkę miodu. Ma on działanie osłaniające błony śluzowe żołądka i dwunastnicy.
Działanie miodu i ziół
    W przypadku niestrawności, z dobrym skutkiem stosuje się zioła z miodem. W tym celu przydatna jest następująca mieszanka dobrze rozdrobnionych ziół:
    Owoc biedrzeńca anyżu        10 g
    Owoc kopru włoskiego        10 g
    Łyżeczkę mieszanki ziół miesza się dokładnie z łyżką miodu(…)
                                         Więcej w numerze 53 Porad na zdrowie
    
                                                              Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia
                    


 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk