Strona główna arrow Stopka  
12.07.2020.
 
Dlaczego warto jeść ziemniaki PDF Drukuj Email
Redaktor: dr inż. Bernadetta Bienia   
06.04.2020.
       Obok  pszenicy, kukurydzy i ryżu, ziemniak należy do głównych roślin uprawnych. Uprawiany jest w ponad 80% krajów na świecie. O ziemniaku wiadomo, że nigdy się nie znudzi. Jest podstawowym produktem codziennej diety Polaków ze względu na wysoką wartość odżywczą, kulinarną i całoroczną dostępność.
         Wartość energetyczna ziemniaka w porównaniu z produktami zbożowymi czy strączkowymi jest niska. Bulwy gotowane w wodzie, podsmażane, pieczone, przygotowane w postaci purre, mają niższą wartość energetyczną w porównaniu ze zbożami, roślinami strączkowymi i ich produktami. Bulwy ziemniaka jadalnego zawierają, w zależności od odmiany, 12 - 16% skrobi. Zawartość jej ma znaczenie ze względu na przydatność bulw do przetwórstwa lub wykorzystania w gospodarstwach domowych i gastronomii. Ponadto wielocukier ten jest rozkładany do glukozy, która stanowi źródło energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Lekarze i specjaliści w zakresie żywienia człowieka zalecają obecnie zwiększenie spożycia węglowodanów złożonych przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów prostych –  cukru i słodyczy. Spożywanie większej ilości węglowodanów złożonych wpływa na mniejsze gromadzenie tkanki tłuszczowej w porównaniu z dietą niskowęglowodanową. Skrobia szybko wywołuje uczucie sytości, jest trawiona powoli i bardzo mała jej ilość przekształca się w tkankę tłuszczową, ponieważ jest to proces nieefektywny dla organizmu. Podczas schładzania gotowanych bulw, skrobia ulega retrogradacji (następuje przemiana jej struktury) i obniża się jej strawność, a część skrobi nie jest trawiona. Skrobia taka nazywana jest oporną, a składają się na nią skrobia i produkty jej rozkładu niewchłonięte w jelicie cienkim. Skrobia oporna w jelicie grubym ulega fermentacji przez prozdrowotne bakterie probiotyczne z rodzajów Bifidobacterium i Lactobacillus. Będąc dla nich pożywką, stanowi doskonały prebiotyk.
        Oprócz skrobi, bulwy ziemniaka zawierają około 0,5% cukrów redukujących (glukozę, fruktozę, sacharozę), których wyższa zawartość (do około 1%) powoduje słodki smak. Zawartość ich w bulwach ulega zmianie w wyniku obróbki kulinarnej. Najwięcej tego składnika kumuluje się podczas pieczenia.(…)
W medycynie ludowej ziemniaki są stosowane jako środek łagodzący choroby układu pokarmowego (zgaga, choroby wrzodowe żołądka, zaparcia, nadciśnienie). Stosuje się je jako środek łagodzący oparzenia, przeciwzapalny, napinający skórę i działający osłonowo na błonę śluzową żołądka.(…)
          Więcej w numerze 53 Porad na zdrowie
                                                       dr inż. Bernadetta Bienia
                            

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
Pierwsze strony
Reklama
 
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk