Strona główna  
09.07.2020.
 
Nie lekceważmy karpia PDF Drukuj Email
Redaktor: Agnieszka Karolina Andruszewska   
06.04.2020.
    Na naszych stołach gości wiele gatunków ryb. Ze względu na rynek, nowoczesne metody chłodnicze oraz rozwinięty transport, możemy na co dzień sięgnąć po gatunki z najdalszych zakątków świata. Co prawda Polacy nadal konsumują ich za mało, jednak powoli widać wzrost spożycia ryb. Najbardziej lubimy morskie / oceaniczne ze względu na ich „czysty” smak i w większości białe mięso. Bardzo upodobaliśmy sobie także łososia, chociaż te hodowlane nie są najzdrowsze. Zapominamy przy tym, że ponad 90% ryb słonowodnych jest mrożonych. Nawet jeżeli są oznakowane jako świeże, to najczęściej są rozmrażane. Prawdziwą świeżość i jakość zapewnia jedynie zaopatrywanie się u lokalnych dostawców ryb. Przykładem wspólnie działających, jak najbardziej lokalnych gospodarstw rybackich, jest marka „Nasi Rybacy”.
Dlaczego wybieramy karpia
    Jest to ryba jakiej spożywanie nie pozostaje bez wpływu na zdrowie człowieka, ponieważ jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych: mikro- i makroelementów, witamin i wartościowego białka, a tłuszcz w mięsie karpia jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. (…)
                       Więcej w numerze 53 Porad na zdrowie    
                                                           Agnieszka Karolina Andruszewska
                                                                  www.nasirybacy.pl


 
następny artykuł »
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk